18. januar 2021
Hundestranden i Smidstrup skaber stadig debat.
Hundestranden i Smidstrup skaber stadig debat.
Foto: Adobe Stock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: 'Selvfølgelig skal hundelorten samles op fra stranden'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: 'Selvfølgelig skal hundelorten samles op fra stranden'
Ugeposten Gribskov - 29. juni 2020 kl. 12:40
Af Bjarne Stigsby, Robjergvej 5, 3200 Helsinge

Pernille Pontoppidan (PP), der har sommerhus ved Smidstrup Strand, er utilfreds med, at en del af Smidstrup Strand er udnævnt til hundestrand. Hun anfører at hundene løber løse, 'kommer stormende', 'har en hel ukontrolleret fest på både på land og i vand' - selvom vi har passeret 1. april.

Som hundeejer er jeg naturligvis ked af, at Pernille Pontoppidan har problemer med hunde og hundestranden. Selv har jeg svært ved at forestille mig et liv uden en hund. En tur i skoven eller en tur til stranden gør, at man oplever naturen på en anden og langt mere givende måde. Der skal være plads til forskellighed, og jeg respekterer selvfølgelig fravalget af hund.

På samme måde forventer jeg, at mennesker uden hund respekterer hundeejernes og deres hundes behov - og selvfølgelig skal hundelorten samles op fra stranden.

PP må forstå, at en hundestrand netop er et område, hvor hunde må være løse under kontrol hele året, ikke kun til 1. april. En løs hund har mulighed for at løbe efter pinde, bolde, lege med andre hunde og svømme i vandet. Faktisk har hundene, som PP selv udtrykker det, 'en fest, både på land og i vand'. Når PP derfor klager over, at hundene er løse, så svarer det til at gå ind i et lokale, der er forbeholdt rygere og klage over røgen.

Gribskov Kommune har 30 km kyststrækning. Hundestranden ved Smidstrup er den eneste af slagsen i kommunen og udgør med sine 100 meter kun 3,3 promille af kysten.

I kommunen er der 4 strande med blå flag-status: Tisvildeleje, Rågeleje, Gilleleje og Dronningmølle.

På hundestranden er badegæster velkomne både med og uden hund, den fortrænger ikke nogen. På Blå Flag strande derimod er badegæster med hund direkte forbudt. Her kan man tale om fortrængning af den store del af befolkningen, der vil opleve stranden sammen med hunden. Tilmed bliver hundeejere henvist til en ringere strand end folk uden hund.

Hundeejerne er tildelt 100 m strand (som vi er kommunen evigt taknemmelige for), dem uden hund har 30 km. Hvis vi skal tale prioritering, så er det de 20% hundeejere, der har trukket det korteste strå.

PP anfører, at hundestranden ikke er indhegnet. Mon ikke et egentligt hegn ville være til gene for alle strandgæster.

Derimod kan jeg medgive, at en mere tydelig mærkning af hvor hundestranden starter og slutter kunne være på sin plads.

Der er ca. 550.000 hunde i Danmark (Danmarks Statistik), og omkring 20 procent af danske hjem har en hund. 20 procent af danskere lever/bor med hund og har dermed en legitim ret til steder at kunne pleje deres interesse. Dette omfatter områder i skov og på strand, hvor hunden uden snor kan udfolde sig og have et liv sammen med sin ejer. Det omfatter også en svømmetur i havet.

Rigtig god sommer!

(Forkortet af redaktionen)

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?