6. april 2020
Empty swing in playground on the grass
Empty swing in playground on the grass
Foto: Antonio Gravante
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Pulje giver ikke minimums-normeringer i Gribskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Pulje giver ikke minimums-normeringer i Gribskov
Ugeposten Gribskov - 28. februar 2020 kl. 07:18
Af Morten Rohde Klitgaard (Nyt Gribskov), næstformand i udvalget for børn, idræt og familie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I forbindelse med regeringens udspil i forhold til minimumsnormeringer er der i 2020 en pulje på 500 mio. kr, Denne pulje fordeles efter det forventede børnetal i kommunerne og desværre ikke på baggrund af de konkrete normeringer i de enkelte kommuner. Det betyder, at Gribskov står til at modtage 2,6 mio. kr. - eller rundt regnet mindre end en tredjedel af, hvad det i Gribskov reelt koster at indføre minimumsnormeringer i alle dagtilbud inklusive de private.

Dette er problematisk - som vi ser det - fordi normeringerne i de enkelte kommuner jo som udgangspunkt har sit udspring i, hvad der i de enkelte budgetter kunne findes indenfor servicerammen - det betyder reelt, at kommuner med en stor andel af omkostninger på blandt andet ældreområdet og det specialiserede område har en normering, der afspejler det omkostningstræk disse områder har i den samlede serviceramme i kommunen. Der er i regeringens uddeling efter børnetal ikke taget højde for den enkelte kommuners øvrige demografiske udfordringer, der presser servicerammen - som vi ser det.

Børne- og undervisningsministeriet har anslået, at Gribskov kommune af de i 2020 afsatte 500 mio. skal have 2,6 mio. kr til en opstart af minimumsnormeringer svarende til godt 6 normeringer (voksne).

I Nyt Gribskov kunne vi godt tænke os en model, der er lidt bredere end blot en fordelingsnøgle ift. antal børn, en fordelingsnøgle der tager udgangspunkt i den virkelige verden i kommunerne og de udfordringer, den enkelte kommune har i forhold til servicerammen.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi i Nyt Gribskov hilser minimumsnormeringer velkommen, og vi ser frem til, at den fulde plan for indfasningen af minimumsnormeringer bliver fremlagt.