4. juni 2020
concentrated beautiful schoolgirls sitting in class
concentrated beautiful schoolgirls sitting in class
Foto: Adobe Stock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børneudvalg ændrer model for skolernes økonomi: 'Vi deler bekymringerne'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børneudvalg ændrer model for skolernes økonomi: 'Vi deler bekymringerne'
Ugeposten Gribskov - 20. maj 2020 kl. 11:58
Af Jeppe Helkov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

besparelser Skolernes økonomi styrtbløder. Et flertal i børneudvalget besluttede tirsdag aften af ændre i skolernes tildelingsmodel. Håbet er, at det kan være med til at genoprette skolernes økonmi.

Ændringen betyder, at skolerne i stedet for at skulle spare 5 pct. af deres årlige budget på det almene områder nu skal spare 7 pct. Derudover skal 'de særligt understøttende indsatser så vidt muligt skal friholdes', oplyser Gribskov Kommune.

"Vi har været igennem en meget konstruktiv høringsproces, og langt hen ad vejen deler vi mange af bekymringerne. Derfor har vi også lagt stor vægt på både de mange høringssvar og de gode dialogmøder, vi har haft. Det er også vigtigt for mig at sige, at vi ikke ønsker at bremse den positive udvikling, som vores folkeskole er inde i, " siger udvalgsformand Natasha Stenbo Enetoft med henvisning til, at besparelserne den seneste periode har været i høring.

Her har flere skolebestyrelser og fagforeninger blandt andet udtrykt bekymringer om, at de forestående besparelser ville udhule folkeskolerne i Gribskov så meget, at de kunne være have økonomi til at klare de lovpligtige opgaver.

"Skolerne har allerede skåret økonomien helt ind til benet. Nu bliver de sidste støttefunktioner så også skrællet væk," lød advarslen fra Danmarks Lærerforening blandt andet.

Mens Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nyt Gribskov og Venstre stemte for ændringen i tildelingsmodellen, er De Konservatives Trine Egetved langt fra tilfreds.

"Det Konservative Folkeparti har ikke stemt for på trods af at besparelsen er mindre end det oprindelige forslag. Vi mener, der mangler overblik, og det er helt uhørt at blive ved med at spare på vores almene folkeskole. Hele merforbruget på det samlede skoleområde, kommer som følge af manglende administrativ styring og ekstra mange børn i dyre specialtilbud," siger hun og peger på, at man prøve at se på skoleøkonomien med helt nye øjne.

"Vi mener, det er tid til at se på andre muligheder end at skære ned helt tæt på børnene. Der er ikke mere at skære på uden en meget afpillet skole til følge. Vi ønsker, at vi finder andre steder at spare på. Er priserne på vores eksterne specialtilbud de rette eller betaler vi alt for meget? Er vores administrative områder som f.eks PPR organiseret rigtigt, så det fungerer effektivt og optimalt? Hvorfor bruges der stadig det samme antal midler på disse områder, selvom børnetallet er faldet med 20%?" spørger hun retorisk.

Hos Venstre påpeger Natasha Stenbo Enetoft omvendt, at det med aftalen stadig er muligt at bevare skolens mange små skoler.

"Gribskov Kommune er en geografisk meget stor kommune, og det er en politisk prioritering, at vi fortsat ønsker at beholde alle vores skoler i vores lokalområder. Det er der enighed om, og vi tror på, at alle vores skoler og dagtilbud er en del af vores fortsatte ekspansive udvikling og underbygger vores udviklingsstrategi om flere nye skatteborgere til Gribskov," siger hun.

I øjeblikket bruger Gribskov Kommunes folkeskoler 1,5 mio. kr. for meget hver måned. Det skyldes blandt andet, at udgifterne til det specialiserede børneområdet er steget markant i de senere år. I fremtiden vil Gribskov Kommune dog overvåge området tættere.

'Den manglende udmøntning af besparelserne bl.a. skal findes gennem en grundlæggende omlægning af det Specialiserede Børneområde (SP) herunder en ny visitationsmodel,' oplyser Gribskov Kommune, ligesom der 'fra skoleåret 20/21 skal være månedlige opfølgninger på forbruget på SP- samt Almenområdet'.

Den beslutning mener Natasha Stenbo Enetoft, der har været brug for.

"Vi er meget opmærksomme på, at udgifterne er steget markant på SP-området de seneste år, og vi ønsker, at der med denne beslutning lægges et markant pres på en optimering af hele SP-området. Og vi lægger også op til en genforhandling af en ny lærertidsaftale samt, at man øger fokus på undervisningstiden, sygefravær og vikarforbrug, " slutter hun.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?