14. december 2017
Henning Vingborg, tv, tager spånerne ud af bundterne, Arne Henriksen i midten dypper dem, mens Ole Hedelund, th, drypper dem af. Bagerst er Jens Christian Hansen i gang med at hente friske forsyninger. Foto: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Henning Vingborg, tv, tager spånerne ud af bundterne, Arne Henriksen i midten dypper dem, mens Ole Hedelund, th, drypper dem af. Bagerst er Jens Christian Hansen i gang med at hente friske forsyninger. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sort arbejde i Løve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sort arbejde i Løve
Opdateret 24. juli 2017 kl. 10:12
Ugebladet Vestsjælland - 24. juli 2017 kl. 10:08
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

17.000 egetræsspåner indkøbt fra Polen. 42 i hvert bundt. Og hver og en skal dyppes i sortpigmenteret, miljøvenligt imprægneringsvæske, stilles til tørre, og bundtes igen, så spånerne kan transporteres op til Løve Mølle, hvor arbejdet med at skifte møllehattens spåner ud begynder 1. august.

- Vi har haft fat i dem flere gange. Først skulle de stilles til tørre, så buntede vi dem igen, og nu skal vi have dem alle sammen ud af bundterne og dyppe ned i væsken, så drypper de af, før vi igen lægger dem på pallerne, forklarer møllebygger Jørn Nilsson, fra Løve.

Han har de sidste tre dage været i fuld gang med at dyppe spåner sammen med fire andre frivillige fra Løve Mølle. Arbejdet foregår nede hos Jørn Nilsson, som byggede de nye vinger, møllen fik for et par år siden.

- Det er rent sort arbejde, griner Henning Vingborg, der sammen med Ole Hedelund Andersen, Arne Henriksen og Jens Christian Hansen knokler på med at få alle 17.000 spåner bearbejdet, så de er klar til at bliver sat op.

Og det sviner da også lidt, men processen foregår meget effektivt og ikke uden en masse sjov og ballade.

Spånerne drypper af i en hjemmegjort balje og overskudsvæsken løber ned i beholderne med imprægnering igen, så intet spildes på jorden.

Stor omgang
1. august begynder selve arbejdet med at få skiftet spånerne på hatten.

Der kommer stilladset op og så skal Christoffer Palle i gang med at skifte 2/3 af spånerne startende fra oven. Det er ham, der har foretaget det meste af restaureringsarbejdet i Løve Mølle.

- 1. oktober skal arbejdet være færdigt, for så skal stilladset ned igen, fortæller Ole Hedeslund.

Den sidste tredjedel af spånerne kan nås, uden stillads, fra omgangen, eller skikstillingen, som Jørn Nielsen kalder galleriet rundt om møllen.

Over de seneste år er Løve Mølle blevet renoveret for omkring 3,9 millioner kroner.

Pengene er fortrinsvis kommet fra Slots- og Kulturstyrelsen, A. P. Møller Fonden, Augustinusfonden, Trelleborgfonden og Brand af 1848 fond og en masse frivilliges store indsats.

- Vi er utrolig glade for den støtte vi har fået, så det har været muligt at sætte Løve Mølle i stand, slutter Henning Vingborg.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk