21. juli 2019
Michael Rosenbæk, Pejsehuset i Slagelse, oplever en stigende interesse for at opnå skrotpræmie og skifte sin gamle brændeovn ud med en ny og miljørigtig model. Foto: Flemming Skovbjerg
Michael Rosenbæk, Pejsehuset i Slagelse, oplever en stigende interesse for at opnå skrotpræmie og skifte sin gamle brændeovn ud med en ny og miljørigtig model. Foto: Flemming Skovbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skrotpræmie genindført

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skrotpræmie genindført
Ugebladet Vestsjælland - 12. februar 2019 kl. 16:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Regeringen og Dansk Folkeparti er i finanslovsaftalen for 2019 blevet enige om at genindføre skrotpræmien for gamle brændeovne.

Ordningen trådte i kraft den 1. februar og er altså dugfrisk.

Ordningen går ud på, at man får en skattefri godtgørelse på 2.215 kroner for at skrotte ældre brændeovne fra før 1995. Der er afsat 30 millioner kroner i 2019 og 16 millioner kroner i 2020. Det er Miljøstyrelsen der står bag effektueringen af skrotpræmien.

Skal mindske luftforurening
Den genindførte skrotningsordning skal sætte mere gang i udskiftningen af de ældste og mest forurenende brændeovne og mindske den sundhedsskadelige del af luftforureningen og de gener, det kan give andre, hvis naboen ikke fyrer godt nok.

Skorstensfejeren er mellemledet

I Pejsehuset i Slagelse kan Michael Rosenbæk godt mærke, skrotpræmien er tilbage.

- Vi oplever en stigende interesse for skrotningsordning og fra folk, som er interesseret i at få skiftet deres gamle brændeovn ud, siger Michael Rosenbæk.

Folk kommer ind og spørger om hvordan skrotordningen fungerer og om hvor gammel deres brændeovn er. Eller de kommer, fordi deres skorstensfejer har henvist dem.

- Man skal tage fat i sin skorstensfejer og få ham ud og kigge på brændeovnen eller finde optegnelsen over, hvornår brændeovnen er blevet tilmeldt. Den slags ved skorstensfejeren nemlig, siger Michael Rosenbæk.

Første trin er at kontakte ministeriet

Første trin, hvis man er interesseret i at få skrotpræmie for sin gamle brændeovn, er at gå ind på Miljøministeriets hjemmeside, hvor man under fanen nyheder finder linket til, hvordan man får del i skrotpræmien.

På hjemmesiden står det forklaret, at skrotpræmien er 2215 kroner, hvoraf de 215 kroner går til skorstensfejeren for at bekræftige informationerne om brændeovnen.

- Når folk har fået det formelle på plads, kommer de gerne herop og så finder vi sammen den brændeovn, som selvfølgelig lever op til de nye krav om udleding af partikler og er svanemærket. Vi fjerner den gamle brændeovn og bortskaffer den og monterer selvfølgelig den nye, siger Michael Rosenbæk.

Kampagne fra Contura
Lige nu kører Contura, som Pejsehuset i Slagelse er forhandler af, en kampagne, hvor der er skarpe priser på en lang række brændeovne.

Det betyder, at man oven i skrotpræmien kan spare yderligere penge på en ny brændeovn. I dag fås brændeovne i flere farver og indgår i mange tilfælde som et møbel i huset.

- Der er sket meget med brændeovnene gennem tiden og i dag er der mange flotte at vælge imellem. Og mange af dem har glas på flere sider, så man kan nyde synes af ilden. Desuden oplever man, at de nye brændeovne er langt mere økonomiske og man bruger mindre brænde, end i de gamle brændeovne, slutter Michael Rosenbæk.

Fakta om lovkrav og Svanemærket

o2004: Den første danske brændeovn bliver svanemærket - kriteriet for udledning af partikler er max 10 gram partikler pr. kg træ

o2006: Svanemærke-kravet skærpes til max. 5 g/kg

o2008: Første lovkrav - brændeovnsbekendtgørelsen stiller krav om, at nye brændeovne max udleder 10 g/kg

o2010: Svanemærke-kravet skærpes til max 4 g/kg

o2015: Lovkrav halveres til 5 g/kg. Svanemærket strammes til 3 g/kg

o2017: Lovkrav strammes til 4 g/kg. Svanemærket strammes til 2 g/kg

o2022: Krav til alle nye brændeovne i EU. Grænseværdien for partikler er 5 g/kg. EU-landene kommer på omgangshøjde med Danmark, hvilket er afgørende, da partikelforurening er grænseoverskridende.

I 2015 og 16 var der en skrotordning, der ligeledes gav økonomisk kompensation, hvis man skiftede sin gamle brændeovn ud og dengang blev omkring 20.000 brændeovne skiftet ud og ifølge Teknologisk Institut resulterer det i en reduktion af udledte partikler på 400 ton om året.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk