12. december 2017
Mette Pluszek: - Vi lever i en verden, hvor alt er færdiggjort, spiseklart og ikke rigtigt kræver noget af én. Det, jeg gerne vil, er at spille op til fortolkning.
gallery icon

Se billedserie

Mette Pluszek: - Vi lever i en verden, hvor alt er færdiggjort, spiseklart og ikke rigtigt kræver noget af én. Det, jeg gerne vil, er at spille op til fortolkning.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Portræt-maler omgivet af ansigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Portræt-maler omgivet af ansigter
Ugebladet Vestsjælland - 11. oktober 2017 kl. 14:42
Af Tekst og foto: Claus Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ét ansigt. Flere ansigter. Mange ansigter.

Vi er omgivet af ansigter her i Mette Pluszeks atelier. På staffeliet. På væggene. Op ad væggene. Ansigter, der afspejler alskens følelser. Forventning, tvivl, glæde, angst, begejstring, smerte, forbavselse, kærlighed.

Her er mennesker, der ligner på en prik. Her er mennesker, der også ligner, men har fået tilsat et strejf - eller meget mere - af penselstrøg, der supplerer ansigtet og udfordrer beskuerens fantasi.

Mette Pluszek - gennem mange år kunstner med virke på Kalundborg-egnen - er efter nogle års pause tilbage med fokus på portrætter.

Mette Pluszek har efter en pause på fem år nu genoptaget de kunstneriske udfoldelser et nyt sted. Med liv og sjæl er hun igen i gang med at male og tegne. Er meget produktiv og står for både intens og tankevækkende kunst.

Malerier med spræl
Hun mestrer det nærmest fotografiske portræt. På staffeliet står et af kæresten, Michael Dieringer. Minutiøst portrætteret. Der er kælet for det.

Mette Pluszek har i 14 år boet i Buerup. I otte af årene levede hun af sin kunst og havde den gamle skole i Buerup som både hjem og atelier.

Mette Pluszek behersker flere genrer. Det traditionelle og det med mere spræl i. Hun er også eksperimenterende. Vil gerne, at folk kan gå på opdagelse i hendes værker.

- Tolkningen overlader jeg helst til beskueren. Fordi vi ikke ser ens på et kunstværk. Fordi vi ikke skal se ens på det. Fordi det er vigtigt, at jeg ikke »låser« folk til en bestemt tolkning, siger hun.

Tegnet og malet har hun altid. Og da børnene var små, var det praktisk med base på den gamle skole i Buerup på én gang at være hjemmegående og hjemmearbejdende mor. Fra fritidsinteresse blev kunsten til en levevej. Malerier i olie og akryl. Tegninger.

Mette Pluszek har været meget aktiv på Kalundborg-egnen. Har udstillet mange steder. I kunstforeninger, på messer, på Kragerup Gods, i virksomheder og mange flere steder. Hun mestrer portrætter og flere andre stilarter.

Åben for idéer
At det er portrættet, der især har hendes bevågenhed, hersker der ikke tvivl om.

Som portrætkunstner er Mette Pluszek meget åben for idéer og ønsker. Om det skal være helt traditionelt. Om det skal fyldes med symbolik eller være finurlige. - Det er skægt, når folk selv kommer med idéer. siger hun.

- Folk vil gerne have lavet portrætter. Og der er mange måder at portrættere på.

Hendes liste over portrætmalerier er lang: Bedsteforældre, børnebørn, frimurere, erhvervsfolk, hunde, gravide, nøgne, robotter, lastbiler, heste, afdøde og en borgmester. Sidstnævnte borgmester Ingvar Jensen fra Høng.

- Jeg plejer at male ud fra et vellignende foto. Har folk ikke det, tager jeg gerne et, siger hun.

Hovedløse portrætter
På væggen i atelieret hænger tre portrætter, som vi vist roligt kan kalde utraditionelle.

- De hovedløse portrætter, griner Mette Pulszek og viser dem frem. Tre personer, der om ikke har hovedet under armen, så i hænderne. Portrætkunst på en anden måde. Forfriskende nyt. - Det kræver nok lidt mod at lade sig portrættere på den måde, erkender kunstneren.

Et portræt i gave
Et portrætmaleri er en meget personlig og livagtig gave. Mette Pluszek regner med at skulle løse en del portrætopgaver op mod jul, så overraskelsen under juletræet bliver af den slags, modtagerne ikke gætter, før der er pakket ud.

- Vi er nu så tæt på, at folk skal til at være ude, hvis det skal nås, siger kunstneren. Portrætter er også gedigne gaver til bryllup, dåb, fødselsdage og konfirmation.

Hamrende spændende
Mette Pulszeks kunstneriske værktøjskasse spænder vidt. Fra det meget realistiske portræt til portrætter brudt med, hvad hun selv kalder »noget tilfældigt«. Dog oftest ikke mere tilfældigt, end at disse elementer karakteriserer den portrætterede.

- Jeg vil gerne, at folk ikke kan undgå at forholde sig til værket. Et maleri er ikke bare farver, og jeg synes, det er hamrende spændende, hvad folk får ud af det. Jeg spiller også op til fantasien. Til at beskueren får en historie ud af det.

Vi lever i en verden, hvor alt er færdiggjort, spiseklart og ikke rigtigt kræver noget af én. Det, jeg gerne vil, er at spille op til fortolkning. Til at der skal bruges kræfter på at afkode.

Hænderne og de 25 ansigter
Man kan portrættere - skildre - på mange måder. Mette Pulszek har lavet meget med hænder og snore.

- Man kan godt portrættere hænder også. Hænder udtrykker mange følelser. Fortæller om blidhed, vrede, omsorg. Alskens ting.

Op ad væggen i hendes atelier står 25 portrætter, som tilsammen udgør et samlet kunstværk. Meget udtryksfulde udsnit af ansigter. Helt tæt på. Fængende. Betagende. Dragende.

Hovsa - enkelte af dem er flænsede. Uheld? Nej med vilje. Revnerne giver plads til at skrive nogle ord på væggen, portrætterne hænges op.

Det er tydeligt, at kunstneren kræser om sine værker. Giver dem liv. Mette Pluszek lever sig ind i det univers, hun portrætterer. Ud af det vokser portrætter uden grænser. Ofte lette og enkle. Gerne fyldt med sjov og glæde. Men også med plads til alvoren. Til at afspejle det hele liv, det levede liv, det levende liv. Portrætter med bid i.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk