21. juli 2019
Oplev John Andersen fortælle om sin spændende tur i Vitur Berings fodspor i Gierslev Sognegård onsdag den 20. marts.
Oplev John Andersen fortælle om sin spændende tur i Vitur Berings fodspor i Gierslev Sognegård onsdag den 20. marts.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På sporet af Vitus Bering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På sporet af Vitus Bering
Ugebladet Vestsjælland - 14. marts 2019 kl. 06:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er rejseforedrag i Gierslev sognegård med John Andersen, der vil fortælle om den danske eventyrer og opdagelsesrejsende Vitus Bering samt sin egen rejse i Vitus Berings fodspor. Det sker onsdag den 20. marts i Gierslev Sognegård klokken 19 og alle er velkomne.

Vitus Bering blev født i 1681 og voksede op i Horsens. Han blev i 1704 hvervet til den russiske hær som marineofficer og kæmpede i Store Nordiske Krig, hvor Danmark og Rusland var allierede.

Efter krigens afslutning blev han i 1721 udpeget af den russiske zar Peter den Store til at lede en ekspedition til Kamtjatka. Formålet var at udforske de østlige egne i Rusland for at undersøge, om der var en landfast forbindelse mellem Sibirien og Nordamerika.

Den første ekspedition til Kamtjatka varede fra 1725-30. I 1728 lykkedes det ekspeditionen at påvise, at der var et stræde mellem Nordamerika og Sibirien, som senere fik navnet Beringstrædet.

I 1733 blev Vitus Bering leder af endnu en Kamtjatka-ekspedition. Målet var bl.a. at udforske og kortlægge Sibiriens ishavskyst. Ekspeditionen nåede Alaskas kyst i 1741, men pga. mangel på forsyninger og begyndende skørbug, måtte de vende om. Halvdelen af besætningen døde, heriblandt Vitus Bering, som blev begravet på en ubeboet og ukendt ø, hvor resten af besætningen måtte søge tilflugt. Øen blev senere opkaldt efter Vitus Bering: Bering Ø.

John Andersens tur
Fra april til medio september 2016 gennemførte John Andersen en motorcykelrejse fra Sct. Petersborg til Stillehavet, hvor målet og opgaven var at beskrive de historiske rejser, som Vitus Bering foretog. John Andersen selv er uddannet tømrer og arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1970 og har været formand for Eventyrernes Klub (1997 - 2001).

Han har gennem mere end 50 år foretaget mange forskellige og spændende rejser. Bjergbestigning, arkæologiske ekspeditioner, isbjørnemærkninger samt kajakekspeditioner overalt langs Grønlands og Canadas kyster.

I 2017 udgav Gyldendal hans seneste bog, der netop omhandlede Vitus Berings fantastiske rejse og Johns egen spændende og farefulde færd på sporet heraf.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk