16. juni 2019
Dorthe Pedersen, Elisabeth Serena og Erik Sten Lundbye er LandSkaberne. De er i fuld gang med at videreudvikle deres arbejde. Foto: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Dorthe Pedersen, Elisabeth Serena og Erik Sten Lundbye er LandSkaberne. De er i fuld gang med at videreudvikle deres arbejde. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Organisationshåndværkerne er klar med nye mål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Organisationshåndværkerne er klar med nye mål
Ugebladet Vestsjælland - 23. januar 2019 kl. 07:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Elisabeth Serena, Erik Sten Lundbye og Dorthe Pedersen udgør bestyrelsen i LandSkaberne, men det er de to førstnævnte, der mest har fingerne i bolledejen.

Fra boligen i Rude Eskildstrup søsatte parret i januar sidste år skibet LandSkaberne, der var lastet med gode ideer om, hvordan man får udnyttet de mange ressourcer i landområderne, så for eksempel der igen kom liv i tomme huse.

Til det formål skabte de et projekt, »Fulde Huse«, som i august gik online og man kontaktede lokalrådene i Ringsted, Sorø, Kalundborg og Slagelse Kommuner.

To ideer blev valgt ud, Bjergtaget i Bjergsted og Nyt liv i gammelt Missionshus i Bisserup.

- De to projekter har dannet grundlaget for en masse erfaringer, der har gjort os klogere på, hvad det er for nogle behov, iværksætterne og idefolkene i landområderne har brug for. De to projekter lever deres eget liv og styres fuldstædigt af initiativtagerne, vi har bare været hjælpemotor, forklarer Elisabeth Serena i LandSkabernes nye kontor i det tidligere posthus i Slagelse, Vækstfabrikkerne.

Organisering og planlægning af ideerne, tidsstyring og henvisning til, hvor man kan finde hjælp til de problematikker, man støder på undervejs i etableringsfasen, for eksempel juridisk hjælp, er nogle af de værktøjer, LandSkaberne deler ud af.

Etape to klar
Dorthe Pedersen, der ligesom Elisabeth Serena har en master i socialt entreprenørskab og har stiftet »Cykling uden Alder«, bor og arbejder i København, men er en aktiv del af LandSkaberne.

- Målet er jo, at vi skal drifte os selv. Derfor søger vi nu midler til at iværksætte anden etape af vores forretningsmodel, som handler om at skaffe os indtægter, der gør, at vi om et par år kan tjene vores egne penge. Vi har tre hovedspor: Salg af medlemskaber, salg af kurser/workshops/viden og lokalsamfundsturisme, forklarer Dorthe Pedersen.

Kort sagt skal man i gang med at etablere et økonomisk fundament, hvorpå LandSkaberne kan operere ud fra.

- Vi har lavet en plan for forskellige typer af medlemsskab, som retter sig mod foreninger og selvorganiserede grupper i landområderne, et sparringsmedlemsskab, enkeltpersoner, interesseorganisationer og sidste, men ikke mindst kommuner, siger Erik Sten Lundbye.

De forskellige medlemsskaber har forskellige bidrag, som både kan være betaling, men også bidrag i form at know how, det vil sige, at man forpligter sig til at være med til et eller to møder/workshops om året, hvor man deler sine erfaringer fra fx egne projekter.

- Vi vil også selv »sælge« vores viden i form af kurser, konsulentbistand og andet til for eksempel kommuner, der også har brug for viden om socialt entreprenørskab som værktøj til at udvikle landområdernes ressourcer, siger Elisabeth Serena.

Lokalsamfundsturisme
Sidste hovedspor er lokalsamfundsturisme, som er en trend, ikke bare nationalt, men også internationalt, hvor lokalsamfundet inddrager såvel de lokale, som turisterne i forskellige aktiviteter, der på sigt skal være bæredygtige. Det kunne være turisme baseret på, at gæsterne er med til at drive kroen, passer en butik eller på anden måde er med i det daglige liv.

- Vi kigger meget på andels- og kooperativtanken, hvor man går sammen og driften af en virksomhed. Vi mener, det er det er vejen frem, især i landområderne, slutter Dorthe Pedersen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk