25. november 2017
Sådan ser forsiden på den nye lokalhistoriske bog om Tjørnelunde, Tindinge  Banke og Topperne ud.
Sådan ser forsiden på den nye lokalhistoriske bog om Tjørnelunde, Tindinge Banke og Topperne ud.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny bog om Tjørnelunde og omegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny bog om Tjørnelunde og omegn
Ugebladet Vestsjælland - 15. maj 2017 kl. 07:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byvandringen i Tjørnelunde tilbage i 2014 var startskuddet til at gå i gang med en bog om Tjørnelunde By Ejerlav, fortæller foreningens formand, Bøje Larsen. Nu glæder vi os meget til at præsentere resultatet ved en reception på Høng Bibliotek fredag den 19. maj kl. 16-18.

Bogens indhold er baseret på interview og personlige fortællinger, suppleret med kirkebøger, tinglysninger og - ikke mindst - oplysninger og billeder, som nuværende og tidligere beboere i Tjørnelunde med stor velvillighed har stillet til rådighed.

Arbejdsgruppen - Jørgen Broløs, Flemming Frimann, Henry Mathiasen, Henning Madsen, Bjarne Madsen, Hans Elo Iversen, Kaj Lindholm Frederiksen, Jørgen Bjerregaard, Niels Erik Jensen og Bøje Larsen - skriver i bogens indledning: Det skal bemærkes, at nærværende bog er et resultat af amatørers arbejde og er båret frem af ønsket om at fortælle historien om Tjørnelunde og Tindinge Banke.

Det er ikke noget videnskabeligt værk, men i al beskedenhed tror vi alligevel, at der i bogen er stof til mange gode oplevelser og inspiration til selv at dykke dybere ned i historien.

Lidt historie
Ved gavebrev af 25. juli 1569 skænkede kong Frederik den 2. 21 gårde og tre øde jorder i byen til Universitetet, og godset udlagdes til 100 studenters ophold, det såkaldte Communitetsgods.

I 1654 nævntes 20 gårde i byen, og i 1768 18 gårde og 14 huse. I den tid Communitetet ejede byen var bønderne hoverifri, hvilket har givet dem en særstilling frem for egnens øvrige fæstebønder.

Af de oprindelige gårde ligger nu 6 tilbage i byen. Resten er udflyttet - heraf to til Tindinge Banke - eller udstykket i mindre parceller.

Gårdene grupperede sig i en kreds om det gamle gadekær, som i 1890 på lærer J.P. Clausens forslag var blevet omdannet til et anlæg.

Engang var her gårde med varieret produktion og mange ansatte, købmand, brødudsalg, folkeskole, friskole, vognmand, tømrer, snedker, murer, smedie, bødker, mejeri, frysehus, telefoncentral, forsamlingshus og sparekasse. En gang var her også læge.

I dag er det meste væk.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk