26. juni 2019
Hans-Henrik Møller-Andersen har sammen med sin bror, Poul Low Møller, bygget en model af Kjøbenhavns Tændstikfabrik. Den er bygget i størrelsesforholdet 1:45. Privatfotos
gallery icon

Se billedserie

Hans-Henrik Møller-Andersen har sammen med sin bror, Poul Low Møller, bygget en model af Kjøbenhavns Tændstikfabrik. Den er bygget i størrelsesforholdet 1:45. Privatfotos
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Modellen er klar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Modellen er klar
Opdateret 21. januar 2019 kl. 11:59
Ugebladet Vestsjælland - 14. januar 2019 kl. 15:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Poul Low Møller og Hans-Henrik Møller-Andersen, brødre med glødende interesse for tændstikker, åbnede i efteråret 2018 Det danske Tændstiksmuseum, som en del af Loppekup i den tidligere Fakta-butik på Skt. Jørgensbjerg 43 i Kalundborg.

1. september blev museet officielt åbnet, men der manglede en enkelt ting, nemlig modellen af fabrikken Kjøbenhavns Tændstikfabrik på Frederiksberg.

Den er nu klar og sat frem i museet, så man kan få et indblik i, hvordan arbejdet udformede sig, dengang fabrikken var aktiv.

Alt er lavet fra bunden
- Modellen er udført i størrelsesforholdet 1:45 - svarende til at en normal voksen person er fire cm høj, og vi har lavet modellen ud fra grund- og facadetegninger som vi har fundet på Frederiksberg Stadsarkiv. Grundtegningerne indeholdt også hovedplaceringen af maskineriet. Selve maskinerne er udført på baggrund af samtidige fotos af maskiner og fabrikker samt ved besøg på Det svenske Tændstikmuseum, forklarer Hans-Henrik Møller-Andersen, der har bygget modeller sammen med Poul Low Møller.

Da brødrene var godt begyndt med modellen, fandt de, ved en tilfældighed, en række billeder udvendig fra fabrikken lige inden den blev færdigbygget.

Oprindeligt var det tanken med dette størrelsesforhold at benytte materiale så som grundfigurer og andet fra modeltogstørrelsen O, men det viste sig hurtigt, at der stort set ikke fandtes noget materiale, der på rimelig vis kunne ligne noget fra år 1900.

- Vi har derfor, med meget få undtagelser, selv måttet skabe alt, bygninger, maskiner, mennesker, planter med videre, forklarer Hans-Henrik Møller-Andersen.

Indretning af villaens private del har brødrene dannet ud fra, hvordan et pænt hjem så ud i 1900 og ud fra beskrivelser af familien, som de har fået af Knud Kruckenbergs barnebarn, som dog ikke selv havde oplevet sine bedsteforældre, men havde hørt dem beskrevet af sin far. Fra Kruckenbergs barnebarn har modelbyggerne også fået de portrætter, der pryder væggene i stuen.

Livet på fabrikken
Modellen forestiller livet på fabrikken og i villaen, som det med stor sandsynlighed har set ud en tilfældig arbejdsdag i år 1900. Selv de mindste detaljer som koste, brandslanger, træspild fra maskiner og vandpytter indgår i modellen. Og der er små hints til datidens udvikling; foran fabrikken slås græsset med græsslåmaskine og i huset støvsuger stuepigen med støvsuger, nogle af de nyeste opfindelser på den tid.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk