14. juli 2020
Kristian Olsen i Vejs Havecenter har mange gode råd og tip til efterårshaven. Et af de flotte træer, man kan nyde i efteråret er ginko biloba, som får de smukkeste gule blade. Foto: Charlotte Koefoed
Kristian Olsen i Vejs Havecenter har mange gode råd og tip til efterårshaven. Et af de flotte træer, man kan nyde i efteråret er ginko biloba, som får de smukkeste gule blade. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Masser af opgaver i haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Masser af opgaver i haven
Ugebladet Vestsjælland - 15. oktober 2019 kl. 12:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Oktober måned kan være en blandet fornøjelse i haven. Men der er også solrige dage, hvor det er en fornøjelse at være ude. Efteråret byder på imponerende høstfarver og frugter på mange træer og busk, blandt andet japansk ahorn, acer palmatum, almindelige benved, euonymus europaeus, hjertetræer, skærmspiræa, spiraea, parykbusk, cotinus, ildløn, acer ginnala, røn og mange flere.

- Det er også nu man lægger kimen til en flot have til næste år. Lige nu er et godt tidspunkt at dele og omplante stauder. Nogle stauder kan graves op og deles med hjælp af en spade. Og hvis din hjemmelavede kompost er færdig, kan den strøs ud nu. Et tyndt lag på fem cm i rosen- eller staudebedet gavner både jordstrukturen og beskytter mod frostskader, fortæller Kristian Olsen fra Vejs Havecenter.

Det er også nu, man skal plante hæk, og man kan også nu beskære de fleste buske og træer hvis de er stukket lidt af i løbet af vækstsæsonen.

Løgtid
Det er også nu, man skal lægge løg. Både de blomstrende tulipaner, narcisser og mange andre, men også de spiselige hvidløg. De kan med fordel lægges nu og hvis efteråret er lunt, kan man sætte hvidløg helt ind i november. Det er vigtigt, at de kommer i jorden, så de kan nå at etablere et godt rodsystem inden vinteren.

- Hvidløgene deles ud i de fed, som hvidløget består af. De sættes i fire til seks cm dybe riller, så der er ca. fire cm jord over løget. I rækken skal der være 10-15 cm afstand mellem feddene og 25 cm mellem rækkerne, forklarer Kristian Olsen.

Man kan også lave længere afstand mellem rækkerne og dyrke en anden eller andre planter imellem.

En god kombination er hvidløg og jordbærplanter.

Tulipaner og andre prydløg skal også lægges nu. Der kan godt være forskel på kvaliteten af de løg man kan købe. Jo større løget er jo større er chancerne for blomster i flere år i træk. De skal sættes så hurtigt som muligt her om efteråret, så de kan nå at lave stærke rødder, der er klar til foråret.

- Man kan næste ikke få for mange løgplanter i haven og de fleste er med deres tidlige blomster med til at skyde foråret i gang i haverne, men der er også løgplanter der kommer lidt senere, for eksempel prydløg, allium purple sensation kommer i maj-juni med sine flotte runde lilla blomsterkugler, slutter Kristian Olsen fra Vejs Havecenter.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk