20. januar 2021
Mogens Lindegren og hans søn ved firmalastbilen. Privatfoto
Mogens Lindegren og hans søn ved firmalastbilen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lindegrens Tømmerhandel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lindegrens Tømmerhandel
Ugebladet Vestsjælland - 23. juni 2020 kl. 08:09

Lokalhistorisk Arkiv i Dianalund har indsendt historien om Lindegrens Tømmerhandel i Dianalund. Vi bringer første del af historien her. Anden del kommer senere.

arrow Læs også: Lindegrens Tømmerhandel- anden del

I maj 1973 fortalte tømmerhandler Mogens Lindegren til Sjællands Tidende, at han ville lave et byggemarked »ligesom dem man ser i Slagelse«.

Købmænd handlede ikke længere med grovvarer, og dermed var der blevet plads til at tømmerhandleren også kunne sælge søm, beslag samt andet til byggeri.

Lindegren ville indrette byggemarkedet i sine lokaler på Stationsvej overfor stationen, men allerede året efter ville han flytte det hele ud på den 1700 kvadratmeter store grund, han havde købt af gårdejer Holger Jørgensen i Karsholte.

Der, hvor Mogens Lindegren dengang havde til huse, var i den lade, der egentlig havde rummet en kornmølle og som ganske rigtigt lå lige over for stationen.

Laden var oprindelig ejet af købmanden i den røde Hjørnebygning lige ved.

Købmand Hof-Nielsen, der ejede købmandsbutikken fra midten af 30'erne og til 1968, havde imidlertid bygget Bromme Korn og flyttede al handel med landbruget herud i 1964.

To år efter, i 1966, solgte han sin tømmerhandel til Mogens Lindegren. Allerede i 1964 havde Lindegren etableret et hus på Kildemosevej 7. Nu havde han købt mere jord og ville her opføre et 700 m2 stort byggemarked. Meget hurtigt købte han yderligere jord og alt det, der i dag er Linds Truck og grundene ved Havrevænget, tilhørte ham.

En driftig mand

Selv boede han på Lundtoftevej 59 fra 1966 og i 1974 købte han det, der blev Lundtoftevej 55, hvor han byggede det hus, der står der endnu, og indrettede det til kontor. Han købte farvehandlen på Karsholtevej 15 og ansatte indehaveren i sin virksomhed.

Han havde hurtigt ansat 15 mand og havde tre biler, der kørte byggematerialer ud til kunderne. Lindegrens Tømmerhandel var den største virksomhed i Dianalund næst efter Filadelfia.

Kildemosevej var dengang en markvej, der gik ned til Kildemosegården, og Ventemøllevej gik kun fra Holbergsvej til der, hvor nu Degneparken ligger. Agervænget, Rugvænget og Falkegårdsvej var marker.

Laden overfor stationen blev solgt til »Dianalund Isenkram«, men endnu i 1997 kunne man, trods overmaling, stadig se ordene »Lindegrens Tømmerhandel« på gavlen.

Pludselig ændring

Igennem 70'erne havde Mogens Lindegren en rivende forretning, men 9. juni 1982 kunne Sjællands Tidende meddele, at firmaet havde standset betalingerne, idet dog »den kører videre på lavt blus«.

I januar 1983 var konkursen endelig. Underskuddet var syv millioner. Hustruen, Jytte Lindegren, købte forretningen, og man kunne igen købe byggematerialer. Ægteparret Lindegren solgte Lundtoftevej 55 til privat beboelse, en kort overgang var kontoret så i villaen, Lundtoftevej 59, men det flyttedes hurtigt over i bygningen Kildemosevej 7.

Samtidig byggede Lindegren et mindre hus, Kildemosevej 5 til sig selv og solgte den store villa Lundtoftevej 59 i 1985. Allerede i 1984 solgte han det, der nu er Havrevænget, til kommunen med henblik på udstykning for at skaffe penge til sit firma. Samtidig lejede vejvæsenet en telthal nederst på Havrevænget, på en del af Lindegrens tiloversblevne areal. Det gav også penge.

Dianalund Tømmerhandel

I oktober 1985 fik firmaet en stor kapitalindsprøjtning, og Lindegren regnede med en fordobling af omsætningen i 86.

I 1987 fratrådte Mogens Lindegren som direktør på grund af en alvorlig sygdom, og firmaet skiftede navn til Dianalund Tømmerhandel.

Dette markeredes med en storslået ny-indvielse, hvor blandet andet Trine Dyrholm sang den sang, hun var blevet kendt for samme år ved Melodi Grandprixet i Danmarks Radio »Danser i Måneskin«.

Eleverne på Holbergskolen havde fået fri, for at kunne høre hende. Ægteparret Lindegren fraflyttede huset Kildemosevej 5 og flyttede i lejlighed.

De nye folk bag Dianalund Tømmerhandel havde store armbevægelser: De oprettede en afdeling på Elmevej i Kalundborg i 1987, samt i en anden by, vist nok Slagelse, samme år eller året efter. Begge afdelinger lukkede dog i 1988. Hovedkvarteret i Dianalund lukkede i 1989, men firmaet bestod formelt og ejede de tomme bygninger indtil 1995, hvor de blev solgt til firmaet Linds Truck.

Fortsættes.

Lokalhistoriker og arkivleder, Jørgen Mogensen

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk