18. oktober 2021
Den unge kong Christian den 4. blev sendt på skole i Sorø og hofdamerne yndede at ydmyge ham. Det svækkede hans selvtillid, men han tog senere hævn over kvindekønnet. Oscar Schouw var brillant som den unge konge og hofdamerne fantastiske.
gallery icon

Se billedserie

Den unge kong Christian den 4. blev sendt på skole i Sorø og hofdamerne yndede at ydmyge ham. Det svækkede hans selvtillid, men han tog senere hævn over kvindekønnet. Oscar Schouw var brillant som den unge konge og hofdamerne fantastiske.
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Imponerende Satans Kvinder i Ruds Vedby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Imponerende Satans Kvinder i Ruds Vedby
Opdateret 10. august 2015 kl. 11:14
Ugebladet Vestsjælland - 10. august 2015 kl. 11:09

Lad os med det samme slå fast, at borgspillerne i Ruds Vedby i år imponerer. Det gør de sådan set hvert år, men Satans Kvinder er mere end historien om Maren Splids, der blev brændt på bålet. Det er 47 skuespillere, der tilsammen løfter stykket op og det er næsten ligeså mange bag scenen, der har fået det hele kittet sammen, bygget scenen, syet vidunderlige kostumer, passet heste og tændt fakler, så folk kan komme sikkert gennem Vedbygårdsparken. Det er også historien om en dygtig manuskriptforfatter, Chris Skytte, en solid instruktør, Louise Schouw og en koreograf, Jeff Schjerlund, der har fået det bedste frem i hver enkel skuespiller. De krænger deres sjæl ud og lever sig med i den frygtelige historie, der ikke ender godt. Maren Splids bliver brændt på bålet, selv om hun selvfølgelig ikke var heks. Der var jo ikke nogen hekse, andet end i folks angst og fordomme.

Mangel på kærlighed

Satans Kvinder er en hyldest til kvinderne. Der er en dobbeltbetydning i ordene. Had og kærlighed.

Christian den 4. bliver konge i en ung alder, og anbringes på Sorø Slot, hvor hofdamerne gør nar af ham og tugtmesteren straffer ham for hans følsomhed. Hans hjerte bliver hårdt og kvinder til fjender. Manglen på kærlighed forhærder.

Skrædder Diderich i Ribes kone er ikke hverken køn eller sød, så da unge Maren dukker op, udvalgt af kongen til at komme ind i Ribe, køber han hende for 40 gylden og får kontrakt på hende. Og hun er både køn og sød, men hun gengælder ikke hans følelser og forlader pladsen, da han gør tilnærmelser.

Diderichs forsmåede kærlighed kommer til at koste Maren dyrt, og jo, hun ender på bålet.

Men historien handler også om et venskab mellem to piger, der drømmer og leger og altid vil følges ad, men da de møder kong Christian den 4. bliver Maren fanget af kongens snedighed og kommer til at udlevere hjerteveninden Anna som heks.

Medrivende præstationer

Der er mange kringelkroge i historien og mange tråde, der skal redes ud undervejs, men det mestre skuespillerne. Vi får gåsehud, tåre i øjnene, mærker uretfærdighedens bølge skylle igennem os, når det onde vinder og det gode og kærlige taber.

Det sørger alle de 47 skuespillere for. Hovedrollerne trækker måske nok læsset, men i år mærker man for alvor, at alle trækker samme vej. Teknikken drillede, men det betød ikke noget. De brændt igennem. Tea og Ronnie og Oscar og Saul og Søren og Tage og Stephanie og Suzanne og Christer og lille Anna og Emilie og alle de andre.

Så meget at folk rejste sig op og mange måtte lige tørre en tåre væk fra kinden, mens de stående klappede løs. Og så gik publikum hjem. Forbi skuespillerne der holdt tændte fakler og hilste på familie og venner. På vej hjem i bilerne og på gåben gik vi alle og tænkte lidt på, at det går så grueligt galt, når vi ikke får kærlighed nok og når vi lader os rive med at en hadefuld stemning og dømmer folk, før vi egentlig ved, om de overhovedet har gjort noget galt. Satans Kvinder maner til eftertanke og det er ikke så ringe endda.

Satans Kvinder havde premiere onsdag den 5. august og spilles den 6., 7., 8., 12., 13., 14. og 15 august.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk