27. oktober 2020
Bent Hansen bor ved Gørlev Sø og har i mange år passet området. Nu er et større projekt med naturlegeplads, shelters, krible-krablebro, sti og trædæk og multtoilet på vej. Foto: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Bent Hansen bor ved Gørlev Sø og har i mange år passet området. Nu er et større projekt med naturlegeplads, shelters, krible-krablebro, sti og trædæk og multtoilet på vej. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historien om Gørlev Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historien om Gørlev Sø
Ugebladet Vestsjælland - 16. oktober 2020 kl. 10:03

I fordums tid lå der en sø ved Gørlev og et stort vådområde, som ikke kunne anvendes til landbrugsjord. I årene mellem 1842 og 1899 blev området inddæmmet og det betød, at et stort område nu blev landbrugsjord, men Gørlev Sø var stadig Gørlev Sø.

Men på et tidspunkt blev søen fyldt op og det skete, da man i 1950´erne anlagde hovedvejen til Kalundborg.

- Man fyldte ganske enkelt søen op og så var der ingen sø i mange år. I begyndelse af 1990´erne, hvor der var stor arbejdsløshed, fik Gørlev Kommune den ide at grave søen fri igen og lade de langtidsledige passe det rekreative område, som kommunen gerne ville give til byens borgere, fortæller Bent Hansen, der siden 1981 har boet på Gørlev Mose 25 med skøn udsigt til søen.

Bent Hansen bor med udsigt til Gørlev Sø, som i omkring 40 år var fyldt op med jord. I 1993 blev der gravet fri igen og mange bruger søen som et yndet udflugtsmål. Især i disse coronatider.

Det gik sådan, at man fik gravet søen op i 1993 og den blev indviet, men de langtidsledige, der skulle står for vedligeholdelsen, var alle kommet i arbejde i 1994, så Bent Hansen og hans nabo gik til kommunen og fik lov til at slå græsset rundt om søen og holde området frit, så man kunne færdes rundt om søen og nyde det gode fiskevand, fuglelivet og det smukke område. Det har har gjort siden 1996.

- I forbindelse med genetableringen af søen blev der også bygget en bro over Helsinge Å for enden af Rørmosevej, så byens borgere havde nem adgang til søen. Her blev for nyligt også etableret en hundeskov og det er derfor i det område, man vil placere det multtoilet, der er planer om i sø-projektet fra Få det Fikset-puljen, forklarer Bent Hansen.

Han er med i aktionsgruppen i Få det Fikset-puljen, som har været med til af definerer projekterne.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk