18. oktober 2019
På en sejltur på byens mange kanaler fornemmer man virkelig, at Gent er én af Europas allerældste byer.
gallery icon

Se billedserie

På en sejltur på byens mange kanaler fornemmer man virkelig, at Gent er én af Europas allerældste byer.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gent - en kulturskat fra middelalderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gent - en kulturskat fra middelalderen
Opdateret 16. maj 2019 kl. 13:37
Ugebladet Vestsjælland - 16. maj 2019 kl. 12:23
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At den belgiske by Gent regnes blandt Europas ældste og bedst bevarede byer kan 49 Høng-borgere bevidne efter i sidste uge at have besøgt byen. De 49 deltagere var her med den lokale ældresags-afdeling på tur.

Den seks dage lange tur bød på en overnatning i Tyskland på udturen og på hjemturen i Holland. De sidste tre overnatninger fandt sted i et tidligere nonnekloster i Gent, der som næsten hele den øvrige bykerne også havde rødder tilbage til middelalderen, hvorfor værelsesstandarden var noget varierende.

Selve byen Gent var virkelig en oplevelse at besøge. Næsten hele den gamle bykerne med fire kirker og bytårnet Belfort, der næsten er en kopi af Big Ben i London, og alt sammen inden for en meget lille afstand af hinanden fremstod, som den gjorde i middelalderen.

Alle de pompøse kirker og tårne er bygget af en stenart, der i tusmørket om aftenen fremstod i en helt speciel blå farve. Ikke mindst byens meget pompøse domkirke, som det tog 300 år at bygge.

Også den bastante borg Gravensteen, der kan føres tilbage til år 941, viste sig at være et besøg værd, hvis man ellers var godt gående til at kunne klare de mange trapper. En kanalrundfart bød opholdet i Gent også på - på kanaler forbundet med den store flod Schelde.

Berømt altertavle i Brügge
En af dagene blev der arrangeret udflugt til nabobyen Brügge, som er stort set lige så velbevaret som Gent. Desværre blev det til en dag med overvejende regnvejr, så ingen vovede sig ud på en sejltur i denne bys mange kanaler. En by som af mange kaldes for Nordeuropas Venedig, omkranset af floderne Zwyn og Leye.

Et besøg i Brügges meget berømte domkirke med sin endnu mere berømte altertavle blev det dog til. En altertavle, som nazisterne fjernede under 2. verdenskrig, og som i krigens sidste dage blev fundet i en saltmine i det sydlige Tyskland sammen med titusindvis af andre stjålne kunstskatte.

Generelt for både Gent og Brügge er, at de to byer ikke led overlast under krigen. Derfor fremstår de begge i dag som to af Europas bedst velbevarede byer.

På hjemturen blev det også til fire-fem timers ophold i Belgiens næststørste by, Antwerpen, hvor blandt andet diamantkvarteret og bymidten blev besøgt, inden turen fortsatte til overnatningshotellet i hollandske Deventer.

Hjemturen den sidste dag gik trafikmæssigt overraskende smertefrit, så der blev rigelig med tid til indkøb hos Fleggaard i Burg. Ankomsten til Høng skete alligevel en time før beregnet.

Poznan-Spreewald-Berlin
Næste udlandstur for Ældre Sagen i Høng bliver en seksdages-tur til Poznan i Polen for tre overnatninger og derefter to overnatninger i Berlin. Undervejs fra Poznan til Berlin laves en udflugt til det helt unikke Spreewald, hvor man skal ud og sejle i de mange små kanaler i såkaldte khans, der er både som stages fremad.

I Spreewald, som igennem århundreder har været beboet af sorbere, er der så stille, at man på sejlturen rundt i kanalerne stort set kun kan høre fuglenes sang.

I både Poznan og Berlin arrangeres der udflugter til diverse seværdigheder, og tilmeldingen til turen, der foregår fra 25. til 30. august er allerede i fuld gang.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk