7. marts 2021
Berit Søs Ahlgren er klar til at blive coronatestet af Sonia Lau på Sæby Hallenslev Friskole og Børnehus. Foto: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Berit Søs Ahlgren er klar til at blive coronatestet af Sonia Lau på Sæby Hallenslev Friskole og Børnehus. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Friskole tester selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Friskole tester selv
Ugebladet Vestsjælland - 23. februar 2021 kl. 18:24

For skoleleder Morten Møller på Sæby Hallenslev Friskole og Børnehus har det sidste år budt på mange udfordringer. Men fokus har været på at få en forholdsvis normal hverdag. Derfor har han også taget initiativ til at uddanne egen testperson, som kan teste hele skolen og børnehusets personale.

Da man åbnede for, at de yngste elever kunne komme tilbage i klasselokalerne, igangsatte Justitsministeriet, Sundhedsministeriet, regionerne og kommunerne en model for test af lærere, pædagoger, skoleledere og andre faggrupper i skolen.

Lærere, pædagoger og andet personale på skolerne blev opfordret til at få gennemført en PCR-test op til genåbning. Samtidig skulle der opbygges testkapacitet i kommunerne, så personalet på landets skoler fra uge 6 vil få tilbudt to ugentlige kviktest.

Så langt så godt. Men hvordan gør man egentlig?

Man har valgt at uddanne egen testperson og på den måde spare medarbejderne for transporttid og fravær. Det tager ganske få minutter at få taget en test og svaret kommer hurtigt.

Det spørgsmål stillede skoleleder Morten Møller på Sæby Hallenslev Friskole og Børnehus sig selv, og så tog han og skolen en beslutning om, selv at uddanne en person, der kunne stå for at tilbyde personalet to ugentlige teste.

- Vi har vuggestue, børnehave og friskole på samme matrikel og det betyder, vi har personale, der møder meget tidligt, og nogle, der er her til sidst på eftermiddagen. For at give dem den størst mulige fleksibilitet, fik vi lavet en aftale med Sonia Lau, der er gift med en af vores lærer, og som bor lige overfor skolen. Hun startede i denne uge med at teste de medarbejdere, der havde booket tid, fortæller Morten Møller.

Frivilligt

Det står personalet frit for, om de vil lade sig teste på skolen, eller på andre teststeder, men tilbuddet er der.

- Siden corona pandemien brød ud sidste år, har vi prøvet at have så normal en hverdag som muligt. Det betyder, at vi har gjort alt vi kunne for at få hverdagen til at glide. Sund fornuft og en portion held har gjort, at vi indtil nu har været fuldstændig forskånet for corona her på skolen, siger Morten Møller.

Berit Søs Ahlgren er klar til at blive coronatestet af Sonia Lau på Sæby Hallenslev Friskole og Børnehus. Foto: Charlotte Koefoed

Jeg skal nok melde mig

Da tilbuddet om lokale test på skolen kom, meldte skolesekretær Berit Søs Ahlgren sig straks.

- Jeg skal nok melde mig som den første, havde hun kækt sagt til Morten Møller, derfor var det også hende, der var den første i stolen, da Sonia Lau indledte sin karriere som tester.

- Du skal vide, at det kan svie lidt og det kan også trække tåre frem, men vi gør det stille og roligt, beroligede Sonia Lau sit første »offer«.

Uden så meget hurlumhej og ingen tårer, fik Berit Søs Ahlgren testpinden i næsen og efter få øjeblikke kunne Sonia Lau putte testpinden i en reagensglas og vente på resultatet.

- Jeg blev uddannet for et par uger siden og har via kommunen fået mit testkit, så jeg er klar, siger hun.

Sonia Lau blev for et par uger siden uddannet tester og er omhyggelig med at skrive alle data ned.

Skoleleder Morten Møller er glad for løsningen.

- Vi har snildt kapacitet til at teste alle 25 ansatte to gange om ugen. Og skulle det ske, at vi også skal teste de ældste elever, når de får lov til at vende tilbage, så kan vi også det. Vi kan både skrue op og ned for den her løsning, slutter han.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk