15. januar 2021
Brugsen blev bygget i 1920 på Hovedgaden 16 i Høng. Foto: Foto: Lokalhistorisk Forening Høng
gallery icon

Se billedserie

Brugsen blev bygget i 1920 på Hovedgaden 16 i Høng. Foto: Foto: Lokalhistorisk Forening Høng
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra høkerbutik til moderne supermarked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra høkerbutik til moderne supermarked
Ugebladet Vestsjælland - 23. juni 2020 kl. 19:59

Idéen om en andelsforening startede i England i 1844. 22 år efter åbnede den første brugsforening i Thisted, og den var afsæt til den virksomhed, vi i dag kender som Coop.

H.C. Sonne blev grebet af andelstanken, fordi han kunne se, den kunne forbedre vilkårene for de fattige samfundsklasser. Han stifter derfor Danmarks første brugsforening i Thisted i 1866.

Foderstofforretning

Først i 1920 blev der oprettet en brugs i Høng, primært fordi der i forvejen var ret så mange købmandsforretninger. Den kom til at hedde »Høng og Omegns Brugsforening« og lå på Hovedgaden 16.

På den modsatte side af Hovedgaden 16 oprettede brugsen » Høng Og Omegns Foderstofforening«, der i 1962 flyttede til Slagelsevej 44 under ledelse af Otto Larsen, der indtil da havde været uddeler.

I 1969 blev Foderstofforeningen overtaget af Dansk Landbrugs Grovvareselskab, og i 1971 blev de lagt sammen under navnet DLG.


På den modsatte side af Hovedgaden 16 oprettede brugsen » Høng Og Omegns Foderstofforening«, der i 1962 flyttede til Slagelsevej 44 under ledelse af Otto Larsen, der indtil da havde været uddeler. I 1969 blev Foderstofforeningen overtaget af Dansk Landbrugs Grovvareselskab, og i 1971 blev de lagt sammen under navnet DLG. Foto: Lokalhistorisk Forening Høng
Selvbetjening

I 1962 blev brugsen ombygget og indrettet til selvbetjening, og navnet blev ændret til »Høng Brugs«.

- Da Mogens og jeg i 1963 flyttede til Høng, kom jeg dagligt i brugsen og var dybt imponeret over så flot en forretning. Det var en af landets første forretninger med selvbetjening. I 1965 blev jeg ansat som leder af manufakturafdelingen, der før 1962 lå som en selvstændig forretning ved siden af brugsen, fortæller Kirsten Kraul.

Køb »på bog«

Dengang var servicen på et andet niveau end i dag. Der var ikke Dankort eller MobilePay, men man kunne handle »på bog« og få sendt varerne ud. At handle »på bog« vil sige, at man som kunde fik sine indkøb skrevet i »brugsbogen«, og så afregnede man typisk en gang om måneden.

I brugsen skønnede man på medlemmerne. Der blev hvert år afholdt generalforsamling på Høng Hotel med spisning og efterfølgende bankospil. Folk kaldte det for »Brugsfest«.


I 1962 blev Brugsen bygget fuldstændigt om, men blev på adressen. Foto: Lokalhistorisk Forening Høng
Populær arbejdsplads

At brugsen også er en populær arbejdsplads, vidner to 40 års medarbejderjubilæer om. Lonny Jensen og Bente Olesen har begge fejret 40 års jubilæum som ansatte i Høng Brugs, og er begge blevet tildelt Dronningens Fortjenstmedalje.

Bente Olesen er ligeledes, som den eneste i Høng Brugs´ historie, blevet kåret til »Årets Kassedame«.

I 2020 kan Høng Brugs fejre to jubilæer, nemlig 1. juli 100 års jubilæum, og den 1. oktober 40 års jubilæum for udflytningen til Centervej.

Skrevet og fortalt af Kirsten Kraul og Bente Olesen

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk