15. august 2020
Det er arbejdsgruppen bag fejringen af 100-års jubilæet af Ubby Forsamlingshus, der er værter. Gruppen består af fra venstre: Niels Brødsgaard (Hvidebæk Lokalråd), Bente Andersen ( formand for LOF´s bestyrelse), Jørgen T. Madsen ( journalist og forfatter af jubilæumsskriftet), Jens Birk Kristoffersen (arkivleder ved Hvidebæk Arkiv), Kim Nielsen (forpagter af Ubby Forsamlingshus) og Stine Veisegaard ( Kalundborg Biblioteker).
gallery icon

Se billedserie

Det er arbejdsgruppen bag fejringen af 100-års jubilæet af Ubby Forsamlingshus, der er værter. Gruppen består af fra venstre: Niels Brødsgaard (Hvidebæk Lokalråd), Bente Andersen ( formand for LOF´s bestyrelse), Jørgen T. Madsen ( journalist og forfatter af jubilæumsskriftet), Jens Birk Kristoffersen (arkivleder ved Hvidebæk Arkiv), Kim Nielsen (forpagter af Ubby Forsamlingshus) og Stine Veisegaard ( Kalundborg Biblioteker).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En aften om folkemindeforfatter Karoline Graves

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En aften om folkemindeforfatter Karoline Graves
Ugebladet Vestsjælland - 12. november 2019 kl. 19:05
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Arbejdsgruppen »Ubby 100 år« slutter nu festlighederne omkring forsamlingshusets 100-års jubilæum med julesammenkomst Ubby Forsamlingshus torsdag den 5. december. Dørene åbnes til fællesspisning kl. 18 og fra kl. 19 kan man høre om egnens kendte forfatter Karoline Graves.

Ud fra Karolines Graves fortællinger om lokal julemad er sammensat en julemenu, som egnens berømte folkeminde-forfatter ville have værdsat. Samtidig løftes sløret for ukendte sider af den berømte forfatter.

Det er tidligere museumsleder Lisbeth Pedersen, som fortæller ukendte sider af Karoline Graves' forfatterskab i foredraget »Karoline Graves, lokalhistoriker og avisskribent«.

Talentfuld skribent

Lisbeth Pedersen fortæller om den lokale folkemindekoryfæ ud fra et kalejdoskop af emner, som den flittige husmandskone skrev til aviser i Kalundborg, Roskilde, Ringsted ja sågar til dansk-amerikanske aviser i USA i årene 1901-1930. Artiklerne er heldigvis bevaret, fordi den talentfulde skribent blev rådet til at klæbe sine artikler ind i tre kassebøger, som nu er i familiens eje.

Artikelsamlingerne afslører, hvordan den flittige kvinde med skrivekløe udviklede sit forfatterskab og med årene »bloggede« talrige emner om lokalhistoriske forhold, om skik og brug i gamle dage og lokalpersoners mærkedage. Folkemindesamleren kommenterede imidlertid også tidsaktuelle emner som 1. verdenskrig, kirkelige forhold og luftede i øvrigt også egne holdninger til f.eks. afholdssagen.

Hun fortalte om børnenes oplevelser i USA og skrev ind under jul ofte om juleskikke i gamle dage ud fra moderens fortællinger fra Jorløse og egne erindringer om barndommen i det lille husmandshjem i Halleby Ore.

Billede

Folkemindeforfatter Karoline Graves har
en fremtrædende rolle i fejringen af
Ubby Forsamlingshus´100 år og
juleafslutningen. 


Nu et moderne kulturhus

- Fra Karoline Graves' breve ved vi, at den videbegærlige kone opsøgte folkeoplysning og kolleger både i København, hos venner i Roskilde og i Ubbys dengang nye forsamlingshus. Ubby Forsamlingshus har nu 100 år efter udviklet sig til et moderne kulturhus med bibliotek, udstillingsmuligheder og lokalhistorisk arkiv. En udvikling som den gamle dame uden tvivl ville have fulgt med interesse og kommenteret på i aviser, mener faglig koordinator Stine Veisegaard.

For at befordre nysgerrigheden efter at høre nyt om gamle dage serveret i moderne omgivelser har vært ved Ubby Forsamlingshus Kim Kok og Lisbeth Pedersen, ud fra Karolines Graves fortællinger om lokal julemad, sammensat en julemenu, som egnens berømte folkemindeforfatter forhåbentligt ville have værdsat.

Tilmelding er nødvendigt, og sker via www.kalundborgbib.dk under »det sker«. Priser er 130 kr. og inkludere spisning, foredrag og kaffe i pausen. Øvrige drikkevarer tilkøbes. Arrangementet er støttet af Folkeuniversitet.

Arbejdsgruppen »Ubby 100 år«

Det er arbejdsgruppen bag fejringen af 100-års jubilæet af Ubby Forsamlingshus, der er værter på aftenen.

Arbejdsgruppen holdt i foråret en række arrangementer i Ubby Forsamlingshus, bl.a. foredrag, udstillinger og jubilæumsfest. i forbindelse med jubilæet blev udgivet et Jubilæumsskrift, som beretter om Ubby Forsamlingshus' historie. For interesserede, er det stadig muligt at købe det ved henvendelse til Hvidebæk Lokalhistoriske Arkiv.

Løfter sløret for kunstindkøb

Desuden blev der doneret den række midler af både lokale og virksomheder til fejringen af jubilæet, og det betyder, at der er overskydende midler.

- Torsdag d. 5. december løfter arbejdsgruppen derfor sløret for, hvilket kunstværk til Ubby Forsamlingshus, der tænkes indkøbt for de overskydende midler, doneret i forbindelse med 100-års jubilæet, oplyser Stine Veisegaard, som er med i arbejdsgruppen.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk