16. januar 2021
Henrik Lysemose Jensen er forstander på Landbrugsskolen Sjælland i Høng. Her står han på vindeltrappen til en af de nye elevbygninger. Foto: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Henrik Lysemose Jensen er forstander på Landbrugsskolen Sjælland i Høng. Her står han på vindeltrappen til en af de nye elevbygninger. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Du kan blive landmand i Høng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Du kan blive landmand i Høng
Ugebladet Vestsjælland - 08. oktober 2019 kl. 12:59

Man er ikke i tvivl om, at der ligger en landbrugsskole i Høng. Især ikke, når eleverne skal lære at køre traktor. Skolen sætter sit præg på byen.

86 % af de unge, der går på Landbrugsskolen Sjælland i Høng, bor på skolen. Her får de mad hver dag, men forstander Henrik Lysemose Jensen er ikke i tvivl om, at pizzarierne i Høng nyder godt af de omkring 190 elever, der går på skolen.

- Jeg er sikker på, vores elever bidrager aktivt til lokalsamfundet på en lang række områder, smiler Henrik Lysemose Jensen, der de sidste tre år har været forstander på Landbrugsskolen Sjælland i Høng.

Han startede på skolen for 10 år siden, mens han drev eget landbrug, men nu er jorden forpagtet ud og han er 100% forstander.

- Der er nok at se til. Vi driver en aktiv skole med mange gøremål. Der er den daglige undervisning og alt hvad dertil hører, men vi bruger også skolen til at promovere os. I sommer havde vi for anden gang FarmerCamp i uge 27. I år deltog 46 unge i alderen 12 til 16 år og de blev præsenteret for en række landbrugsrelaterede ting. For mange af de unge, var det en aha-oplevelse at møde andre unge, der var ligesom dem selv. Altså unge, der interesserede sig traktorer, dyr, natur og planter, fortæller Henrik Lysemose Jensen.

Landbrugsskolerne i Danmark udspringer af højskoletanken og derfor er der en stor kostafdeling, hvor alle kan bo, hvis de vil, også selv om de bor i Høng i forvejen.

- Det sociale betyder rigtig meget her på skolen og vi afvikler forskellige aktiviteter for kosteleverne. De allerfleste af vores elever kommer fra Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm, men vi har også flere lokale elever, siger Henrik Lysemose Jensen.

En af de populære studieretninger, er EUX-uddannelsen, som foregår i samarbejde med Høng Gymnasium. Det er en fire-årig uddannelse, hvor man følge gymnasiefagene, men også har praktiske fag på landbrugsskolen.

Forleden var de to nye EUX-klasser samlet i den store værkstedshal. Her skulle de i faget »Fra jord til bord« fremstille nogle hønsehuse og bure til smådyr som høns og kaniner.

- Vores elever kommer typisk fra 9. eller 10. klasse og det vil sige, de er omkring 16-17 år, når de starter. For mange af dem er det første gang, de har en skruemaskine i hånden, men som landmand kommer man ud for at skulle klare mange ting selv og derfor er den praktiske undervisning meget vigtig, understreger Henrik Lysemose Jensen.

Til landbrugsskolen er knyttet en gård, Torntofte, hvor man har planteavl og eleverne kan opstalde deres heste, men man er stoppet med at have køer og grise på gården.

Her er der en gang om året åbent hus med blandt andet traktortræk, men selve landbrugsskolen har et åbent hus arrangement i januar, hvor kommende elever og deres forældre er på visit.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk