29. november 2020
Dronningestenen ved Ornum bliver plejet og passet. Der er også en lille bænk, hvor man kan sidde og fundere over livet. Foto: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Dronningestenen ved Ornum bliver plejet og passet. Der er også en lille bænk, hvor man kan sidde og fundere over livet. Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det gode sted: Et stykke Danmarkshistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gode sted: Et stykke Danmarkshistorie
Ugebladet Vestsjælland - 23. maj 2020 kl. 18:59

Når man kører mod Reersø fra Gørlev, er der et skilt, der viser mod Ornum Strand og Dronningestenen.

For enden af Rævlingevej ligger stenen. Særlig stor er den ikke, men den har en speciel historie.

Sagnet fortæller, at Dronning Margrethe den I. led skibbrud i et frygteligt stormvejr. Da skibet sank, klamrede hun sig til en planke og drev i land på Reersø.

Den skibbrudne boede på Dronningegården i tre dage, mens hun kom til kræfter. Ingen på gården vidste, hvem hun var, for dronningen gav sig ikke til kende. Gårdens ejer, Hans Hansen, skulle til Kalundborg med et læs brænde og nogle kreaturer, og med ham fik dronningen kørelejlighed. Undervejs holdt de ved Ornum og mens Hans Hansen lod besætningen græsse og fik sig en lille lur, skridtede dronningen et stykke eng af.

Først da de nåede Kalundborg, gik det op for Hans Hansen, hvem hans gæst havde været. Her bestemte dronningen nemlig at reersøerne, som tak for deres enestående gæstfrihed mod en fattig og ukendt kvinde, fremover skulle være fri for at betale tiende.

Tillige med skænkede hun dem det stykke jord, hvor hun havde hvilet sig sammen med Hans Hansen - således havde reersøerne altid et hvilested, når de skulle til købstaden.

Stenen blev fredet i 1932 og et areal på ni kvadratmeter rundt om stenen er fredet.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk