29. juli 2021
Merry Sørensen i sit rette element - haverne. Her sammen med kulturminister Joy Mogensen. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Merry Sørensen i sit rette element - haverne. Her sammen med kulturminister Joy Mogensen. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 25-års jubilæum i Birkegårdens Haver 1. juli

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

25-års jubilæum i Birkegårdens Haver 1. juli
Ugebladet Vestsjælland - 24. juni 2021 kl. 14:29

Den 1. juli 1996 åbnede Birkegårdens Haver.

Der er nu gået 25 år siden, Merry og Finn Sørensen fik idéen. Det hele begyndte med Finns ønske om at få sig en stor sø i haven.

- Han købte stedet tilbage i 1970, og i 1972 flyttede jeg ind på gården. Den 1. juli 1996 åbnede vi Birkegårdens Haver. Dengang var attraktionen mest for haveinteresserede, men siden 2009 er vi blevet mere og mere en familiepark, hvor generationer mødes og har en skøn dag sammen, fortæller Merry Sørensen.

- Vi har haft op til 43.000 gæster på en sæson inden 2017. 2017 og 2018 var nogle hårde år, men vi er godt på vej tilbage, og i 2020 havde vi 37.000 gæster trods corona og kortere sæson.

Dyr, fugle og haver

Det er dyreparken, der er mest populær hos børnefamilierne og bedsteforældre med børnebørn, men det er haverne, som er mit hjertebarn, og hvor jeg også holder havevandringer. Dog har jeg gennem årene fået en passion for fugle, og haverne huser nu et væld af fugle og forskellige hønseracer.

- Vi har endda haft nymfeparakitter og undulater med ved morgenbordet, og de har nydt at flyve fra skulder til skulder og søge tilflugt på Finns hoved, beretter Merry Sørensen med et glimt i øjet.

Én have blev til fem

Den første have der blev anlagt omkring søen, var den dansk/engelske have i 1996. Med sin blomsterpragt og romantiske elementer blev haven hurtigt en succes, og året efter i 1997 blev næste kapitel skudt i gang, da den japanske have blev anlagt. Denne er stadig i dag Danmark største japanske have og huser blandt andet vandrehaven, meditationshaven og sandhaven.

- Den tredje i rækken var klosterhaven, som jeg tegnede og anlagde i 2006. Den byder på krydder- og lægeurter, og er en have for alle sanserne, fortæller Merry Sørensen.

Præriehaven kom til i 2007, og sidste skud på stammen er permahaven, der er bygget op omkring principperne i permakulturen, hvor man arbejder ud fra CO2 neutrale løsninger.

Stort gratis kaffe- og kagebord

- Vi vil så gerne fejre vores jubilæum med vores dejlige gæster, for uden dem var Birkegårdens Haver ikke blevet så populær. Vi serverer derfor stort gratis kaffe- og kagebord til alle torsdag den 1. juli fra kl. 14.30 til 16, hvor Troels Christensen kommer og underholder med evergreens.

- Troels Christensen var med til at starte Birkegårdens Haver, da han dengang var turistchef for Vestsjælland. Som noget ekstra på dagen, er der 25 pct. på alt i butikken undtagen på is, madvarer og i forvejen nedsatte varer. Vi glæder os meget til at fejre jubilæum med vores gæster, afslutter Merry Sørensen.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk