

Se billedserie
VORDINGBORG: For nu at begynde med en lille fortælling var det omkring 1930, Svend Hoppensach Sommer etablerede en æske- og emballagefabrik i Vordingborg. Som søn af Frederik Sommer havde han få år forinden overtaget faderens papirforretning og bogbinderi på hjørnet af Algade og Kirkestræde - stiftet i 1888.
Svend Hoppensach Sommer så rigtigt, da han mente, at udviklingen var løbet fra de små bogbinderier og derfor begyndte at producere papæsker. Lokalerne på Algade blev hurtigt for små, og da Vordingborgs gamle stationsbygning på Aarsleffsgade 7 blev ledig efter Storstrømsbroens indvielse, blev den købt af æske- og emballagefabrikken, der her beskæftigede et halvt hundrede mennesker.
Efter æske- og emballagefabrikkens lukning har der ikke været meget liv i den gamle bygning - indtil "Malle" Merethe Frederiksen fra "Paradisblomster" på Christianshavn i København vendte blikket - med tilhørende kreative aktiviteter - sydover. Gennem hele december havde hun stort rykind af gæster, som ville sikre sig lidt anderledes julestads og gaver fra hendes store bazar i den tidligere stationsbygning.
Snart åbner hun dørene igen - denne gang for "Vordingborg Fortællerkreds" og alle, der har lyst til at lytte med.
Det sker søndag 13. januar fra klokken 14 til 16.30, hvor der bydes på en eftermiddag fuld af gode historier.
- Selvom Vordingborg Fortællerkreds sidste år havde 10 års jubilæum, er vi langt fra løbet tør for historier. Tværtimod finder vi hele tiden nye historier alle vegne - i bøger og på nettet, eller vi fanger dem i vinden og digter dem selv, lyder det fra Inge Silz, der sammen med Anelise Kulle, Bjørn Bensby, Herbert Silz, Hanne Fog Juncher, Karen Egholm, Karsten Mathiasen og formand Marianne Christensen udgør Vordingborg Fortællerkreds.
Fortællerkredsen har holdt mange arrangementer i de forgangne år og markeret sig på nationale og internationale fortællerfestivaller - herunder "Verdens Fortællerdag" og "Fredsfortællinger". Marianne Christensen, der gennem alle årene har været formand for foreningen, har sideløbende holdt sine stadigt mere populære "Dagligstuefortællinger" i sit hjem på Nørregade i Vordingborg, og de otte faste fortællere er fra tid til anden blevet akkompagneret af Malene Langborg på guitar og sang.
- Som fortællere har vi udviklet os sammen og hver for sig gennem årene via kurser og træning i mange sammenhænge. Det er kendetegnende for den mundtlige fortælling, at den leveres levende på stedet og formes og forvandles afhængigt af publikums medleven og engagement, forklarer Inge Silz og tilføjer, at historierne på søndag vil spænde vidt, så publikum kommer til at opleve hver enkelt fortællers særpræg.
- Vi er hver især unikke som fortællere, og vi glæder os meget til at blæse afgang til et nyt fortællerår i den gamle stationsbygning. Et år, hvor Vordingborgs borgere i den grad kommer til at mærke, at der findes masser af levende fortællere og fortællinger lige her, fastslår hun.
Der vil være mulighed for at købe kaffe/te og hjemmebag i pausen. Entré koster 60 kroner - alle er velkomne.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her