16. oktober 2021
Ole Pilegaard Hansen er her fotograferet i en lille bid af den store prøvesamling fra Holmegaard Glasværk, som Museum Sydøstdanmark har udredt. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Ole Pilegaard Hansen er her fotograferet i en lille bid af den store prøvesamling fra Holmegaard Glasværk, som Museum Sydøstdanmark har udredt. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Aktuel fortælling om byen ved glasværket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aktuel fortælling om byen ved glasværket
Ugebladet Næstved - 07. marts 2018 kl. 15:06
Af Niels Brande

Fra at være en lille »sovende« landsby til den store nutidige soveby Fensmark, er oplægget til et spændende foredrag om Fensmark og glasværket med Ole Pilegaard Hansen.

Det er Næstved Museumsforening, der inviterer til offentligt foredrag torsdag den 8. marts kl.19 i Sct. Peders Sognegård, Sct. Peders Kirkeplads 5 i Næstved.

Fensmark er vokset, samtidig med at glasværket voksede sig stort nede ved mosen, lige indtil 'ballonen revnede', og byen mistede sin store arbejdsplads.

I dag arbejder hovedparten af den arbejdsramte del af Fensmarks indbyggere i Næstved og andre af de omliggende byer på Sjælland samt i København.

Holmegaards Glasværk startede i 1825 som en lille håndværksvirksomhed, men udviklede sig hurtigt til at blive Danmarks største glasværk. I en periode i 1970'erne beskæftigede glasværket omkring 1200 medarbejdere og var en af landets største virksomheder.

I slutningen af 1900-tallet begyndte glasværket at få konkurrence fra billige fabriksfremstillede serviceglas, og til trods for indskrænkninger i medarbejderstaben og frasalg af emballageafdelingen i 1990'erne kunne det ikke redde den hæderkronede gamle virksomhed fra at dreje nøglen om kort efter årtusindeskiftet.

Flere gange er glasværket forsøgt genstartet. Blandt andet i 2004 som oplevelsescentret Holmegaard Entertainment, som gik konkurs i 2008, og senere fra 2011 til 2012 som Holmegaard Park, der ligeledes endte med en konkurs.

Tredje gang er lykkens gang, og for tiden er glasværket ved at rejse sig igen i et nyt projekt, »Det Nye Holmegaard, som ifølge avisen Sjællandske har været undervejs siden 2013 og har opbakning fra blandt andet fonde, Museum Sydøstdanmark og Næstved Kommune.

Ole Pilegaard Hansen har i mange år beskæftiget sig med lokalhistorien og er blandt andet forfatter til en række bøger om Fensmark og Næstved, ligesom han er en yndet fortæller. Det koster 30 kroner at deltage, hvis man ikke er medlem af museumsforeningen. Medlemmer kommer gratis ind.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk