26. september 2021
To regeringspartier, LA og Konservative, er nu parat til at lempe forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.
To regeringspartier, LA og Konservative, er nu parat til at lempe forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Valgkamp: Regeringspartier vil forbedre forholdene for børn på Sjælsmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valgkamp: Regeringspartier vil forbedre forholdene for børn på Sjælsmark

LA og Konservative vil nu tillade beboerne at lave mad på deres værelser - nej, siger Inger Støjberg

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:41
Ugebladet Hørsholm - 10. maj 2019 kl. 11:15
Af Fred Jacobsen

Valgkampen gør, at der nu er større politisk vilje end før til at forbedre forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.

De to regeringspartier, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, er ifølge politiken.dk parat til at lempe på forholdene på udrejsecentret, blandt andet ved at lade familierne lave deres egen mad.

LA's børneordfører Laura Lindahl siger, at "vi skal give de her familier muligheden for at lave mad sammen, hvis det er det, de har lyst til, for netop at prøve at skabe nogle strukturer, som gør, at børnene kan trives bedre."

Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard er enig.

"Vi vil gerne være med til at ændre på den madordning, der er på Sjælsmark, så det i højere grad bliver muligt for familierne selv at få lov til at planlægge og arrangere deres mad," siger hun til politiken.dk.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), er uenig. Hun står fast på, at når man er på Sjælsmark, så er det fordi man skal rejse ud af landet. Så er det ifølge ministeren "helt afgørende", at man ikke får mulighed "for at leve et almindeligt dagligsdags liv".

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye vil ikke lempe på kravet om kantinemad, men vil tillade beboerne, at de kan tage deres mad med ind på deres værelser.

Børnenes forhold påvirker Hørsholm Kommune, som står over for en eksplosiv stigning i antal underretninger, der blandt andet har ført til to frivillige anbringelser og til en enkelt tvangsfjernelse i oktober 2017, der siden - i oktober sidste år - blev konverteret til en frivillig anbringelse.

Røde Kors har siden begyndelsen af 2018 været stærkt kritiske over for forholdene på Sjælsmark og i december konkluderede Ombudsmanden i en rapport, at "forholdene for børn i Udrejsecenter Sjælsmark er egnede til væsentligt at vanskeliggøre børnenes opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse, hvor "uro, ensomhed og uoverskuelighed i betydeligt omfang synes at karakterisere børnenes hverdag".

I april i år kunne man i an rapport fra Røde Kors læse, at børnene på Udrejsecenter Sjælsmark har signifikante symptomer på psykisk mistrivsel, og hvis man hvis man sammenligner dem med børn, der netop er kommet til Danmark, er børnene på Udrejsecenter Sjælsmark i dobbelt så høj risiko for at have psykiske lidelser.

Hele 61 procent af børnene kan sandsynligvis opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose, og halvdelen af de 11-17 årige har symptomer på PTSD, Posttraumatisk stressforstyrrelse.

Stemmer du til kommunalvalget i år?