26. februar 2021
Smædeskrift, der tolkes som dronning Caroline Mathilde til hest og Struensee, der kigger ud bag tremmerne. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Smædeskrift, der tolkes som dronning Caroline Mathilde til hest og Struensee, der kigger ud bag tremmerne. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trykkefriheden kommer på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trykkefriheden kommer på museum

Hørsholm Egns Museum markerer 250-året med ny udstilling

Ugebladet Hørsholm - 14. marts 2020 kl. 08:00

I år er det 250-året for indførelsen af trykkefriheden i Danmark, og det var fra Hørsholm, den blev indført. På det nu forsvundne Hirschholm Slot udsendte Struensee forordningen om trykkefriheden i kongens navn. Derfor bliver trykkefriheden temaet for en ny særudstilling på Hørsholm Egns Museum.

Museum Nordsjælland, der driver Hørsholm Egns Museum som et af sine udstillingssteder, er gået i gang med arbejdet med den nye særudstilling, som åbner i sensommeren.

Udstillingen tager ud­­gangs­punkt i fortællingen om den enevældige Christian 7.'s hof på Hirschholm Slot og kærlighedsaffæren mellem dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge Struensee, der endte med Struensees henrettelse.

Selv offer for trykkefrihed

Ironisk nok blev Struensee selv offer for den trykkefrihed, han indførte. Efter henrettelsen blev både dronningen og Struensee hånet i de mange smædeskrifter, der blev trykt i tusindvis og solgt på gaden i København.

På en måde var smædeskrifterne datidens frokostavis. Museum Nordsjællands rummer en stor samling af disse smædeskrifter, som man vil kunne se eksempler på i den nye udstilling.

På grund af istandsættelse af lokalerne og opsætningen af den nye særudstilling vil Egnsmuseet være lukket frem til sensommeren. Se mere på museets hjemmeside, museumns.dk
jesl

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?