

Se billedserie
21 borgere fik dansk statsborgerskab uden håndtryk ved den første Grundlovsceremoni i Hørsholm
"Hørsholm skal være for alle - også for nye danske statsborgere".
Der blev skålet, klappet og ønsket tillykke, da en veloplagt borgmester Morten Slotved torsdag gennemførte den første og længe udsatte Grundlovsceremoni på det nye rådhus i Hørsholm.
Her havde 34 borgere oprindeligt tilmeldt sig, men grundet afbud blev fremmødet reduceret til 21 personer, der efter den lille højtidlighed med underskrift af "Erklæring til brug for opnåelse af indfødsret i Kongeriget Danmark" nu endelig kan kalde sig dansker - som statsborger og med dansk pas.
Vejen til officielt at blive dansk har dog været meget lang for de fleste - også en noget snørklet og tung vej. I hvert fald for Hørsholmborger Adelina Brask, der er fra Rumænien og har boet i Danmark i 10 år.
"Det har været svært, og jeg er hoppet igennem mange cirkusringe, men det har været det hele værd," siger Adelina med et stort smil efter at have sat sin underskrift på dokumentet, hvor hun lover at overholde dansk lovgivning, herunder Danmarks Riges Grundlov og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati.
Det meget omdiskuterede håndtryk, som skulle gives med borgmesteren og dermed forsegle det nye nationale tilhørsforhold, var afløst af en albue-coronahilsen, hvorefter resten af de fremmødte kvitterede med klapsalver.
Adelina er dansk gift og parret har sammen en søn. I dag arbejder hun som smykkedesigner.
I mere end fem år har Adelina forsøgt at opnå dansk statsborgerskab og har måtte gennem to indfødsretsprøver, fordi den ene blev forældet undervejs.

Adelina Brask kom fra Rumænien til Danmark for 10 år siden. Torsdag blev hun så endelig dansk statsborger ved den første Grundlovsceremoni i Hørsholm.
Til en start var hun lovet dansk statsborgerskab efter endt uddannelse, men det fik daværende integrationsminister Inger Støjberg ændret på, så da hun var færdig som ingeniør indenfor konstruktion var den pludselig ikke gyldigt adgang til det rød-hvide statsborgerskab, fordi uddannelsen var taget på en international linje på engelsk.
Derefter var det forfra for Adelina Brask, der igen måtte tage den danske indfødsretprøve og ansøge påny.
Allersidste skridt blev så taget torsdag i overværelse af familien og de øvrige nybagte danske statsborgere og deres familier.
"Jeg har følt mig dansk i lang tid. Jeg er jo dansk gift, vi har barn og mit liv er jo i Danmark," siger Adelina Brask til Ugebladet.
44-årige David Fuhrmann, Rungsted, skiftede sit amerikanske statsborgerskab ud med et dansk ved Grundlovsceremonien. Det skete efter 19 år i landet og over 2 1/2 års ventetid.
"Det er en stor dag og vigtig at få dansk statsborgerskab, når man har fået en permanent forbindelse til Danmark," siger David Fuhrmann, der er gift med en kvinde fra Tyrkiet, som allerede har haft dansk statsborgerskab i flere år. Sammen har de en datter.

David Fuhrmann stak også albuen frem mod borgmesterens for at konfirmere begges underskrift på "Erklæring til brug for opnåelse af indfødsret i Kongeriget Danmark". Foto: Morten Timm
"Nu er vi endelig en hel dansk familie," fortæller David Fuhrmann.
Både han og Adelina udtrykker glæde over den lille ceremoniafholdelse, som ikke var al for formel, men sjov og hyggelig.
"Det er i høj grad borgmesterens fortjeneste," synes Adelina, der også kunne fejre seks års bryllupsdag med sin mand, hvor det 20. august 2014 også var borgmester Morten Slotved, der stod for vielsen.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her