19. januar 2021
I løbet af sommerferien er der fundet forhøjet koncentration af giftstoffet PCB på Vallerødskolen i Hørsholm. Skoleleder Michael Geilager mener, at skolen med få justeringer vil være klar skolestart på mandag den 10. august. Arkivfoto
I løbet af sommerferien er der fundet forhøjet koncentration af giftstoffet PCB på Vallerødskolen i Hørsholm. Skoleleder Michael Geilager mener, at skolen med få justeringer vil være klar skolestart på mandag den 10. august. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skole slår alarm efter forhøjet PCB-niveau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skole slår alarm efter forhøjet PCB-niveau

Forældre til børn på Vallerødskolen har netop fået besked om fund af det forbudte og miljøfarlige giftstof

Opdateret 04. august 2020 kl. 13:23
Ugebladet Hørsholm - 03. august 2020 kl. 16:25
Af Morten Timm

Skolestarten på Vallerødskolen bliver ikke helt som elever og lærere havde forestillet sig, da de i slutningen af juni gik på sommerferien.
For i mellemtiden er der på skolen målt forhøjet niveau af det skadelige stof PCB, der er en forkortelse for Poly-Chlorerede Biphenyler.

Opdagelsen kom her i ferien, da skolen satte gang i nogle renoveringsarbejder af skolens omklædningsrum. PCB-prøverne blev taget i såvel omklædningsrummene som i alle opholdsrum.

arrow Læs også: Kendskab til PCB på skole i over 10 år
Giftigt og forbudt

Det miljøfarlige PCB, der kan skade mennesker og miljø, blev tidligere brugt i byggematerialer og i industrien, indtil man i 1970’erne fandt ud af stoffets giftighed. I dag er al anvendelse af PCB forbudt, men stoffet findes stadig i vores omgivelser.

Skoleleder Michael Geilager regner med, at skolestarten om en uge kan foregå ganske normalt.

"Vi forventer, at undervisningen kan gå i gang på Vallerødskolen som planlagt, eventuelt med enkelte indisponible lokaler," oplyser han i en pressemeddelelse og tilføjer, at man fortsat er i gang med at foretage målinger, samt regulere på rengøring, ventilation og luftrensning.

"Forventningen fra kommunens rådgivere er og har været, at PCB-niveauet umiddelbart kan bringes ned under grænseniveauet i de øvrige lokaler," fastslår skolelederen.

SFO-børnene er startet efter ferien i dag (mandag 3. august), og de holder til i lokaler, der ikke har for højt PCB-niveau, meddeler Michael Geilager.

Orientering til forældre

Forældre til børn på Vallerødskolen samt skolens medarbejdere blev orienteret om situationen i går i et brev fra skolelederen.

Her skriver Michael Geilager, at PCB-fundet aktuelt har betydet tre ting på skolen:

  • Renoveringen af omklædningsrummene er udskudt og forventes først igangsat i efterårsferien.
  • For at bringe PCB-niveauet ned under grænseværdierne sættes der lister op over fuger, reguleres i ventilationen og sættes ekstra ventilation op. Der er ligeledes gjort ekstra grundigt rent på alle flader.
  • Endelig er planlagt en proces, hvor alle lokaler renses for PCB kilder. Der er primært tale om at fjerne fuger og evt. karme, døre og måske vinduer. Processen vil ske hen over skoleåret og planlægges efter yderligere undersøgelser.

arrow Det var en helt stille morgen: Kun få elever kom i skole i dag
12. marts 2020 kl. 13:20 Opdateret: kl. 13:36
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?