4. juni 2020
I august 2019 modtog Benny Schumann dansk cirkusverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, og han er også udnævnt til ædresmedlem af Dansk Artistforbund.
gallery icon

Se billedserie

I august 2019 modtog Benny Schumann dansk cirkusverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, og han er også udnævnt til ædresmedlem af Dansk Artistforbund.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rund klovne-fødselsdag: Cirkuslegenden der ikke er til at stoppe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rund klovne-fødselsdag: Cirkuslegenden der ikke er til at stoppe

Hæderkronede Benny Schumann, Rungsted, fylder 75 år på lørdag. Han debuterede som 5-årig og er still going strong

Ugebladet Hørsholm - 23. maj 2020 kl. 06:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I dag den 23. maj kan en af Danmarks mest kendte cirkusartister - Benny Schumann - fejre sin 75 års fødselsdag i Rungsted, hvor han bor.

arrow Læs også: Flygtninge-mamma Maja fylder rundt

Benny Schumann er født i 1945 i Gøteborg. Ved dåben fik han navnet Carmelo José Bienvenido Schumann. Det spanskklingende navn skyldes, at hans mor Paulina var spansk, datter af den verdensberømte klovn Charlie Rivel. Til dagligt er han aldrig blevet kaldt andet end Benny eller Benni.

Benny Schumann blev oplært som hestedressør, rytter og multi-artist i Cirkus Schumann i Cirkusbygningen i København. Hans læremestre var forældrene Paulina og Albert Schumann.

Debut som 5-årig

Sin debut fik han i 1950 og fra 1951 var han hvert år med i matinéforestillinger i Cirkus Schumann med forskellige numre, bl.a. som 9-årig cowboy stående på to ponyer i fuld galop og som klovn i håndstand på sin morfars arm.

Fra Benny var 12 år blev han en fast del af Cirkus Schumanns program.

Forlod familiens cirkus

Som Paulina og Albert Schumanns ældste søn lå det i kortene, at han på sigt skulle være med i ledelsen af Cirkus Schumann. Men efter sæson 1967 forlod han familiens cirkus. Det stoppede i øvrigt to år senere, da familien Schumann ikke kunne enes med Cirkusbygningens daværende ejer, Stormagasinet Anva, om lejens størrelse, og Anva derfor i stedet lejede bygningen ud til Cirkus Benneweis.

Ric Benny

Fra 1967 og 10 år frem turnerede Benny Schumann under kunstnernavnet Ric Benny med et tallerkenjonglørnummer i Europa, USA, Canada og Afrika.

I Danmark oplevede man ham blandt andet i det turnerende cirkus M. Schumann, som blev drevet af hans onkel Max Schumann.

Bennys far Albert Schumann var ikke involveret i Max' cirkus, som lukkede med udgangen af sæson 1982.

Cirkus Klovn

I 1980 begyndte Benny Schumann og hans hustru Marianne at optræde i Danmark med artist- og klovneforestillingen Cirkus Klovn.

I 1984 havde Benny premiere på sit one-man show "Hej Clown!", hvor han optræder som jonglør, bugtaler, linedanser, tryllekunstner og klovn med gags og musik, han selv har skabt. I 1993 udvidede Benny Schumann programmet til også at omfatte gæsteartister.

Festival på Bakken

Ud over at optræde med sit one-man show blev Benny Schumann i 1996 kunstnerisk leder af Den Internationale klovnefestival, som i årene 1996 til 2006 blev afholdt hvert år i august på Dyrehavsbakken. I 2005 modtog han Bakkens Oscar.

Fra 2008 til 2012 bød Bakken i stedet for en festival med internationale klovne, præsenteret af Benny Schumann.


Klovn og artist Benny Schumann, Rungsted, kan fejre sin 75 års fødselsdag i dag lørdag 23. maj. Foto: Rud Kofoed
Æresmedlem og comeback

I 2010 blev han udnævnt til æresmedlem af Dansk Artistforbund som anerkendelse af hans store karriere som artist og createur og for hans faglige engagement i en årrække i forbundets bestyrelse.

Selv om Benny Schumann siden engang i 1980'erne mest har været kendt for sine børnevenlige forestillinger, fik han i sæson 2017/2018 et gevaldigt comeback som "voksenunderholder" hos Wallmans i Cirkusbygningen med det tallerkenjonglørnummer, han 50 år tidligere have haft sin debut med i samme bygningen.

I en af anmeldelserne af Wallmans-showet hed det: "Som den eneste af premiereaftenens optrædende blev Benny belønnet med stående applaus. Min sidedame nægtede at tro mig, da jeg fortalte, at Benny var 72 år og dermed aldersmæssigt kunne være far eller bedstefar til en stor del af de øvrige medvirkende."

Modtog cirkuspris

I august 2019 modtog Benny Schumann dansk cirkusverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, som blev overrakt ham af kulturminister Joy Mogensen. Hans far Albert Schumann var i øvrigt den allerførste modtaget af prisen helt tilbage i 1968. Senere på året modtog Benny Schumann tillige Truxas Mindelegat.

Schumann-slægtens kunstneriske gener er gået i arv til Bennys og fru Mariannes yngste datter, den Reumert- og Bodilpris belønnede skuespillerinde Patricia Schumann.

Den ældste datter Julia var ligesom Patricia som barn med i nogle af Bennys forestillinger, men valgte som voksen som sin mor at blive sygeplejerske.

Benny Schumann er stadig i fuld vigør og fortsat en af Danmarks mest benyttede artister. Corona-epidemien har dog sat en midlertidig stop for engagementer. Men den lokale 75 års fødselar glæder sig til igen at møde sit publikum.

arrow Hørsholms ejendomsekspert fylder rundt
10. maj 2020 kl. 06:00 Opdateret: kl. 17:21
arrow Fødselsdag: Her er Hørsholms gave til dronningen
16. april 2020 kl. 15:16 Opdateret: kl. 11:58
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?