12. juli 2020
Hørsholm Kommune har vendt et markant underskud til et overskud i det seneste regnskabsår.
Hørsholm Kommune har vendt et markant underskud til et overskud i det seneste regnskabsår.
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hestekur sikrede Hørsholm overskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hestekur sikrede Hørsholm overskud

Med genopretningsplanen vendte Hørsholm Kommune skuden fra underskud til overskud i 2019-regnskabet. Coronakrisen og udligning fastholder økonomisk pres

Opdateret 02. juni 2020 kl. 19:58
Ugebladet Hørsholm - 02. juni 2020 kl. 16:30
Af Morten Timm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Økonomien i Hørsholm Kommune er igen på rette kurs efter dykket i 2018, som endte med et markant underskud på 69,7 millioner. I 2019 kom kommunen ud med et overskud på 86,1 millioner kroner.

arrow Læs også: Striden om 'Skoven': Udsættelse er godt for børnene

Overskuddet blev 35 mio. kr. højere end det budgetterede på 51,1 mio. kr. og skyldes et mindreforbrug på både drift og anlæg, men i høj også salgsindtægter fra PH Park, der udgør omkring halvdelen af overskuddet.

Samtidig fik genopretningsplanen i starten af 2019 sat en hård opbremsning på kommunens økonomi.

Borgmester Morten Slotved er da også både tilfreds og lettet ved kommunalbestyrelsen behandling af regnskabet for 2019. Han kalder det "et meget fint regnskab".

"Situationen så dyster ud i slutningen af 2018 og begyndelsen af 2019. En planlagt lav kassebeholdning sammenholdt med vanskeligt styrbare og stigende udgifter slog kommunens økonomi ud af kurs for en stund. Det var nok et af de sværeste år at være borgmester og kommunalbestyrelse," udtaler Morten Slotved i sin tale og glæder sig ligeledes over, et driftsresultat på plus 7 millioner i forhold til det oprindelige 2019-budget, som blev vedtaget i oktober '18 før millionudgifterne på specialområderne truede med at vælte læsset.

Stigende udgifter

Gennem mange år har Hørsholm Kommune været karakteriseret ved at køre en stram økonomisk styring, og det pludselige underskud var over en bred kam ikke udtryk for kommunens økonomi, men drejede sig om specifikke områder. Blandt andet markant stigende udgifter på special- og handicapområdet for både børn og voksne samt udgifterne til førtidspensioner.

"Vi måtte med kort varsel spænde et større socialt sikkerhedsnet ud end forventet, og velfærdssamfundet trådte til for de svageste borgere. Det pressede den øvrige økonomi - og der blev lagt en genopretningsplan," forklarer borgmesteren.

Genopretning virkede

Genopretningsplanen, der bl.a. betød ansættelsesstop, indefrysning af opsparede midler samt udskydelse eller aflysning af planlagte tiltag i kommunens institutioner, virkede efter hensigten. Borgmester Morten Slotved slår fast, at der er udvist stor økonomisk ansvarlighed og tilbageholdenhed hos alle i kommunen.

FAKTA
2019 Regnskab:
Overskud: 86,1 mio. kr.
- heraf skattefinansieret overskud på 87,4 mio. kr. og brugerfinansieret underskud på 1,3 mio. kr.
Gennensnitlig kassebeholdning i 2019: 51,5 mio. kr.

"Det synes jeg, vi skal være stolte af. Der er taget ansvar for udgifterne til de svageste borgere samtidig med, at vi udvikler byen i en positiv retning," konkluderer borgmesteren.

Annus horibilis i skuffen

En enig kommunalbestyrelse har godkendt regnskabet og udtrykt tilfredshed med resultatet. Løsgænger Annette Wiencken er endelig glad for at kunne "lukke kapitlet og lægge kommunens økonomiske annus horibilis i skuffen".

Venstres Anne Ehrenreich finder, at der er udvist rettighed omhu og påpasselighed, ligesom hun noterer, at kassebeholdningen har rettet sig.

Socialdemokratiets Niels Lundshøj kalder genopretningsplanen for en kras omgang og kvitterer for den flotte måde, det er blevet håndteret ude i hele kommunen.

Henrik Klitgaard fra Radikale understreger, at 2019 var et udfordrende år med en hestekur, der gav et flot positivt resultat - og hvor PH Parks indtægter kom lige på falderebet.

"Kommunen handlede i rette tid. Der er styr på økonomien, og der er ikke noget der sejler, som nogle har udtrykt det," siger Henrik Klitgaard.

Mest kritisk er Liberal Alliances Jacob Nybo, der kalder det for "et kommunalt overforbrug..."

Ildevarslende

Over hele den politiske linje bliver der udtrykt bekymring i forhold til coronakrisens negative påvirkning af økonomien. Udligningsordningen giver ligeledes pankerynker.

Annette Wiencken (UP) formulerer det sådan her:

"Nu står vi med helt andre udfordringer, og jeg håber, at vi - når budget 2021s time kommer - er fuldt oplyste om corona-epidemiens og udligningsreformens betydning for kommunens økonomi. Det lyder ildevarslende, så lad der være læring i lektien fra 2019, så vi fremover undgår bratte opbremsninger, som ikke tjener Hørsholms ry".

arrow Ingen køber: Slotsejer slås med nyt stort underskud
27. maj 2020 kl. 18:00 Opdateret: kl. 10:42
arrow Usikkerhed om PH Park: Byggeri ramt af stor forsinkelse
27. maj 2020 kl. 11:15 Opdateret: kl. 11:18
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?