9. august 2020
Iværksætter, erhvervsmand og tidligere viceborgmester: Hans Henrik Raith, Hørsholm, fylder 70 år 14. juli. Foto: Fred Jacobsen
Iværksætter, erhvervsmand og tidligere viceborgmester: Hans Henrik Raith, Hørsholm, fylder 70 år 14. juli. Foto: Fred Jacobsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Han nægter at dø nysgerrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han nægter at dø nysgerrig

Iværksætter, erhvervsmand og tidligere viceborgmester Hans Henrik Raith fylder 70 år tirsdag 14. juli

Ugebladet Hørsholm - 11. juli 2020 kl. 08:00
Af Fred Jacobsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Begyndte man livet i 1950 på Frederiksberg som ordblind, venstrehåndet og i den sorte skole, var man ikke levnet mange chancer.

arrow Læs også: Interview: Venstre og Konservative stemmer sammen ni ud af ti gange. Det er da godt gået

Men fødselaren, Hans Henrik Raith, Rungsted, når tirsdag 14. jul
i alligevel 70 år frem, beriget med et, som han siger, "fantastisk og begivenhedsrigt liv".

Baseret på nogle basale filosofier - frie fugle flyver, tamme fugle længes. Eneste måde at finde ud, af hvad der er muligt, er at tage et skridt ind i det umulige og se hvad der sker. Sidst men ikke mindst: Dø ikke nysgerrig.

Ind i medicinverdenen

Erhvervskarrieren har bragt Hans Henrik Raith gennem en række spændende virksomheder som Plumrose, danske Ortofon, der stadig sælger verdensklasse pickupper, og Unilever med ansvar for en række kendte mærkevarer. En tur til Sverige, hvor ansvaret for markedsføringen af Gevalia kaffe bestemt ikke var kedeligt. Tilbage i Danmark og ansættelse i Alfred Benzon, hvilket bragte ham yderligere tre år til Sverige og ind i medicinverdenen.

"Som jeg i den grad blev grebet af. Selvom jeg dengang kun vidste, at man skulle tage en hovedpinepille med et glas vand," fortæller fødselaren.

Det forløste i 1990 også iværksættertrangen. Så han startede egen virksomhed indenfor kopimedicin, som på det tidspunkt nærmest blev betragtet som pirateri. Det inspirerede også til at være en af grundlæggeren af brancheforeningen for kopimedicin - IGL.

"Ligeledes har jeg uden held forsøgt at bryde 'et panserarmeret duopol' indenfor distribution af lægemidler. Som til min store undren og ærgrelse fortsat hindrer konkurrence," konstaterer Hans Henrik Raith.

Salg og nystiftelser

Siden har han solgt og etableret flere virksomheder indenfor kopimedicin. Han var blandt andet medstifter af Growth House, som blev solgt for adskillige hundreder millioner kroner.

Der er fortsat nogle aktiviteter i hans virksomheder, men fremover vil fødselaren fokusere mere på konsulentvirksomheden The Raith Way og på spændende enkeltprojekter indenfor cannabis.

Trænger til udskiftning

Siden sin spæde ungdom har Raith haft en dyb og inderlig dedikation for politik - især Hørsholms lokalpolitik, som han har fulgt siden 1975. Fra 1990 til 2001 repræsenterede han Venstre i kommunalbestyrelsen. En del af årene som gruppeformand og fire år som viceborgmester.

"Jeg synes virkelig, at der i den grad trænger til personudskiftning og kvalitetsforbedringer af vores nuværende kommunalbestyrelse. Mon ikke man skulle bidrage til at det sker?" lyder det fra Hans Henrik Raith.

En rejse med en pris

"Igennem næsten 50 år har mit liv været bakket op af min forstående og berigende kone Hanne. Hun har om nogen stået for sammentømring af en fantastisk familie bestående af 12 børn, børnebørn og svigerbørn," fortæller Hans Henrik Raith, der dog også konstaterer, at hans rejse har haft sine omkostninger.

"Men er man iværksætter af Guds nåde, så kommer man ikke 70 år hen i livet uden. Alligevel synger jeg gerne 'Jeg bærer med smil min byrde'", lyder det fra den snart 70-årige, der slutter med denne livsvisdom: "For mange er det klareste blik et tilbageblik. Jeg har altid kun set fremad, og tror sgu ikke jeg kommer til at dø nysgerrig."

Dagen fejres i første omgang med den nære familie, men "når Mette tillader det", skal der et ordentligt brag til. For Hanne rundede de 70 år i maj.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?