13. august 2020
Arboretmester Ole Byrgesen forsvinder nærmest i det dybe sving, der er gravet ned her. Foto: Fred Jacobsen
gallery icon

Se billedserie

Arboretmester Ole Byrgesen forsvinder nærmest i det dybe sving, der er gravet ned her. Foto: Fred Jacobsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et kæmpe sår: Unge byggede mountainbikebane i Arboretet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et kæmpe sår: Unge byggede mountainbikebane i Arboretet

Har gravet dybe huller i fredet skov- område og anlagt en såkaldt dirt jump bane

Opdateret 28. juni 2020 kl. 07:02
Ugebladet Hørsholm - 17. juni 2020 kl. 08:00
Af Fred Jacobsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ejeren af Arboretet i Hørsholm, 15. Juni Fonden, overvejer at politianmelde to drenge i 14-15 års alderen for hærværk i en del af det fredede område.

arrow Læs også: Drenges ulovlige cykelbane bliver nu fjernet

Drengenes brøde består i, at de har bygget en ganske imponerende såkaldt dirt jump bane i et skovområde, der ellers var udtænkt til at skulle ligge uberørt hen som det har gjort de seneste 80 år.

"De har gravet store huller og også fældet træer. Det er et kæmpe sår. Det er vi meget kede af," siger en forarget arboretmester Ole Byrgesen til Ugebladet, mens han viser rundt i banen, de unge bruger til at køre stunts på deres cykler.

Bane på 1000 m²

De har bygget en bane, der fylder et område på omkring 1000 m² og har gravet næsten to meter ned i jorden med dybe sving og flere meter høje forhindringer. Alt bygget af den opgravede jord og stivet af med træ, der blandt andet er fældet ulovligt i den fredede skov.

Ole Byrgesen kender gerningsmændene. Han talte med dem første gang i efteråret, da de blev taget på fersk gerning i at anlægge en bane, der er meget mindre end den nuværende.

Lovede at stoppe

"Jeg bad dem holde op med det, og det lovede de," fortæller arboretmesteren til Ugebladet.

Stor var derfor både overraskelsen og vreden, da Byrgesen så forleden konstaterede, at de to unge på ingen måde ikke havde levet op til, hvad de selv havde lovet.

FAKTA
  • Arboretet i Hørsholm blev etableret i 1936 for at understøtte undervisningen i skovbrugs- og havebrugsbotanik.
  • Det stadig i forbindelse med undervisning i botanik- og planteanvendelse på Københavns Universitet.
  • Samlingen er med sine ca. 2000 arter den største samling af træer og buske i Danmark, og besøges hvert år af et stort antal gæster med interessere for træer og buske.
  • Arboretet har forskellige forsknings- og formidlingsaktiviteter, som bl.a. er muliggjort gennem støtte fra den private G.B. Hartmanns Forskningsfond og 15. Juni Fonden.
  • Fonden overtog 2017 ejerskabet efter Københavns Universitet.

"De var nu heller ikke særligt ivrige efter at snakke med mig," lyder det fra Byrgesen.

Området ligger i den del af Arboretet, der grænser op til Hørsholm Kongevej ved Shelltanken ved Brådebæk og er et område, der ligger lidt afsides fra de stier, Arboretets besøgende normalt bevæger sig på.

God tid i coronakrisen

Det er således ikke nødvendigvis enhver, der kan opdage, at området er blevet omdannet til en dirt jump bane.

"Jeg formoder, at de har haft god tid her under coronakrisen. De har lavet det hele i hånden og har flyttet mange tons jord," forklarer Ole Byrgesen.

Vildtremisser

Området var oprindeligt anlagt som et sted, hvor man dyrkede planter, der kunne fungerer som vildtremisser. Steder i landbrugsområder, som vildtet kunne søge tilflugt i og trykke sig ned i.

Landmænd og andre, der ville etablere en vildtremisse, kunne tidligere få rådgivning om planter, der bedst egner sig til det formål.

Systemet - 'Plant for vildtet' - eksisterer i dag under Naturstyrelsen, hvor der kan søges om tilskud til at etablere remisser.

Aktiviteterne stoppede i 50'erne som en del af Arboretets aktiviteter, og siden har det fået lov til at ligge uberørt hen, og der er opstået fredskov og urskovlignende forhold i området, som dirt jump banen delvist har ødelagt.

50.000 for retablering

Mens Arboretet fortsat overvejer om sagen skal anmeldes til politiet er det ifølge Ole Byrgesen helt givet, at området skal retableres. Det mener arboretmesteren er en større omgang, der vil koste i omegnen af 50.000 kroner.

Jeg formoder, at de har haft god tid her under coronakrisen

Ole Byrgesen, arboretmester

Derudover skal der sættes skilte op, der skal få brugere af Arboretet til at vise mere hensyn til naturen i området. Det er ifølge Ole Byrgesen et tiltagende problem.

"Der må ikke fiskes i vores søer, men det gør folk. Og de skaffer sig adgang til søerne ved hensynsløst at fælde træder, der står i vejen," fortæller han til Ugebladet.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?