11. april 2021

For Leif B. Johansen har det altid handlet om at gøre tingene bedst muligt for folk, når de havnede i en uhelds- eller ulykkessituation. Foto: Morten Timm
gallery icon

Se billedserie

For Leif B. Johansen har det altid handlet om at gøre tingene bedst muligt for folk, når de havnede i en uhelds- eller ulykkessituation. Foto: Morten Timm
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En brandmand af hjertet stempler ud efter 44 års tro tjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En brandmand af hjertet stempler ud efter 44 års tro tjeneste

Med masser af udrykninger til brande, trafikuheld og ulykker takker Leif B. Johansen af hos Nordsjællands Brandvæsen

Opdateret 04. juni 2020 kl. 02:09
Ugebladet Hørsholm - 01. juli 2018 kl. 10:00
Af Morten Timm

Den sidste brandalarm har lydt og den sidste udrykning er kørt for 64-årige Leif B. Johansen fra Hørsholm.

arrow Læs også: Førende genbrugsbutik sadler om efter lederstop

I sidste uge lagde han uniformen fra Nordsjællands Brandvæsen på hylden på stationen i Kokkedal Industripark og takkede af efter 44 år som brandmand, indsatsleder og beredskabschef.

"Jeg har det da mærkeligt med at skulle stoppe efter så mange år, og det bliver helt sikkert underligt ikke at være en del af det mere," fortæller Leif B. Johansen på sin sidste arbejdsdag. Helt afklaret fordi det er hans eget valg, men også med en snert af vemod over, at det sidste kapitel af brandmandseventyret er slut.

For er der noget, man kan mærke på Leif B. Johansen, så er det, at han er brandmand helt ind i hjertet. Engageret og dedikeret er nøgleord, der hænger fast på den nyslåede pensionist.

"Jeg har i alle årene haft det som mål at gøre tingene bedre for folk i uhelds og ulykkessituationer. At vi skal udvikle os hele tiden og være gode til samarbejde, så vi kan hjælpe folk," oplyser han.

Det var også drengedrømmen at blive en af de store stærke brandmænd. Eller lokomotivfører, husker han.

"Men da turen kom til mig var der ikke flere damplokomotiver, og så kunne det kun blive brandmand," forklarer Leif B. Johansen med et smil.

Som 20-årig startede han hos Gentofte Brandvæsen, hvor han både var brandmand og ambulancefører og senere blev brandmester, som det hed dengang.

I 1997 fik han stillingen som beredskabschef i Hørsholm Kommune og styrede beredskabet fra Askehavegård og den kommunale vagtcentral, mens det var Falck Brandvæsen, der betjente Hørsholm med ildslukning.

Et halvt år senere begyndte udviklingen af et kommunalt brandvæsen med daværende borgmester Hanne Falkensteen, og det endte i Søllerød Hørsholm Brandvæsen, som i december 2004 overtog brandtilsynet fra Falck. Senere kom der flere kommuner med i samarbejdet og udviklede sig til det, vi har i dag; Nordsjællands Brandvæsen.

Leif B. Johansen fortsatte nu som viceberedskabschef og har i alle årene kørt som indsatsleder, hvor brandene på Restaurant Mikkelgaard og Kokkedal Golfklub har været nogle af de markante.

Men også busulykken for nogle år siden med 42 børn fra en skovbørnehave var en opgave, Leif B. Johansen havde ansvaret for at løse.

Men det har ikke alt sammen handlet om brand. Han er nemlig også manden der har tegnet og indrettet den nuværende brandstation i Kokkedal Industripark. Anskaffet køretøjer samt ansat og uddannet de første brandmænd.

Ved siden af det har han de sidste syv år organiseret og koordineret samarbejde mellem indsatsledere fra både politi, brandvæsen og akutberedskabet. Blandt andet med årlige kursusøvelser i kælderen under brandstationen, hvor han har bygget modelbyen Hørsdal op som centrum for diverse ulykker.

Gennemgående for den 64-årige brandmand er nemlig at være med til at udvikle og forbedre tingene.

Nu skal han blot til at udvikle sin egen fritid i sin nye pensionisttilværelse - og selv om det er helt hans eget valg at stoppe karrieren, mens helbredet stadig er i orden - så har han faktisk ikke planlagt, hvad der skal ske her bagefter, og hvad han skal bruge sin tid på. Ja, udover at bruge den på familien, der tæller hustruen Lone, to voksne børn og fire børnebørn. Parret har i øvrigt boet 35 år i Hørsholm.

Men det ligger faktisk lige til højrebenet for Leif B. Johansen, at det bliver noget med frivilligt arbejde. Han har lagt mange års arbejde i Røde Kors, og han var manden, der åbnede nødhjælpsorganisationens første genbrugsbutik på Usserød Kongevej i 1996 og gennem 10 år var førstehjælpsinstruktør hos Røde Kors. Han har også en fortid som spejderleder hos Lorenz Tuxen.

"Jeg kunne godt forestille mig, at jeg vil kaste mig over frivilligt arbejde igen, når jeg lige har fået ordnet det, der nu skal ordnes ved huset og haven."

For nu er brandvagten slut og efterslukningsarbejdet udført til punkt og prikke.

arrow Brandmanden er tilbage hos Røde Kors efter 15 års orlov
20. januar 2019 kl. 09:02 Opdateret: kl. 16:41
Regeringen overvejer mulighed for bilfrie søndage. Er det en god idé?