14. juli 2020
Karen Blixen Museet var den verdenskendte forfatters hjem, og det siges, at hun spørger på Rungstedlund.
gallery icon

Se billedserie

Karen Blixen Museet var den verdenskendte forfatters hjem, og det siges, at hun spørger på Rungstedlund.
Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bag om Karen Blixen Museet: Det siges jo, at hun spøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bag om Karen Blixen Museet: Det siges jo, at hun spøger

Selv på en dag hvor Karen Blixen Museet i Rungsted holder lukket, er der nok at se til for både direktør og de frivillige

Opdateret 15. januar 2020 kl. 10:40
Ugebladet Hørsholm - 14. januar 2020 kl. 08:00
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En uregerlig 1700-tals syren skal stynes på den ene af museets facader. En afbrækket gren fra et træ breder sig ind over stien i haven, og blade skal blæses væk.

Denne mandag er de frivillige på Karen Blixen Museet klar med sav, kost og beskærersaks for at vedligeholde den park, som er en del af Rungstedlunds 30 tønder land.

Selv om museet holder lukket, er mandagsholdet af frivillige i fuld gang i parken, der er uafhængig af museets åbningstider og åben for alle. Her skal de frivillige blandt andet sørge for, at stierne er fremkommelige for de besøgende.

arrow Læs også: Et kæmpe sår: Unge byggede mountainbikebane i Arboretet
Et fantastisk sted at være

Asbjørn Asbjørnson er blandt de godt tyve frivillige, der hjælper til. Han har været frivillig på museet i fem år og varetager blandt andet opgaver med at slå med le omkring Karen Blixens gravsted bagerst i parken og blæser blade væk fra stierne.

Han hjalp også til, da der skulle ryddes op på museets loft for at gøre plads til udstillingerne 'De nordiske Norner' og 'Karen Blixens soveværelse', som åbnede i forsommeren.

”For os at se, så er det et fantastisk sted at være. De er taknemmelige for, at vi er her, og der er brug for os,” siger han og henviser blandt andet til de andre frivillige, som denne mandag hurtigt kaster sig over den nedfaldne gren:

”De er der straks med save og rydder stien, så folk kan gå forbi”.

Asbjørn Asbjørnson påpeger, at vegetationen i parken som udgangspunkt skal have lov til at vokse, som den nu gør, og at de frivilliges opgave er at sørge for, at der ser nogenlunde ryddeligt ud.

”For eksempel slår jeg mange brændenælder, men de må ikke fjernes, for sommerfuglelarverne skal stadigvæk kunne komme frem der,”” siger han.

Ny direktør

Inde i selve museet står tiden heller ikke stille, selv om det holder lukket.

Her har Karen Blixen Museets nye direktør, Elisabeth Nøjgaard, der tiltrådte i starten af september, været i gang med at evaluere på museets weekendarrangement om økopoesi og snakket med en af de frivillige, som skal sørge for at beskære syrenbusken uden for vinduet i museets vestfløj.

”Vi er jo totalt afhængige af vores frivillige, som passer haven og skoven. De kommer, når det passer ind i deres liv og program og luger, hakker, skærer og fejer skovstier, så folk kan få gode ture her, og så har vi kommunen, der kommer og laver de mere hårde ting,” fortæller Elisabeth Nøjgaard.

Den Blixenske ånd

På museet kan du få et indblik i Karen Blixens hjem og forestille dig, hvordan hun i den grønne stue sad og skrev værker på sin lille Corona skrivemaskine eller forestille dig, hvordan gæsterne reagerede, når Karen Blixen kunne finde på at lægge en pistol på bordet.

”Når man har et forfatterhjem som museum, er det jo en udfordring i sig selv at gøre det levende. Det er jo statisk, fordi forfatteren ikke er der mere, men vi lykkes faktisk med at fortælle en meget levede historie her i stuerne. Man kan, som en journalist skriver, næsten fornemme den Blixenske ånd, og det siges jo, at hun spøger. Og det gør hun jo,” forklarer museumsdirektøren.

Kom med bag om
I en artikel-serie går Ugebladet Hørsholm bag om en række lokale steder og historiske ejendomme, hvor vi fortæller, hvad der sker inde bag facaden.

Vi har besøgt:
  • Karen Blixen Museet
  • Det Gamle Rådhus
  • Hovedgaden 55
  • Den Militære Klædefabrik
  • Kongevejscentret
  • Hørsholm Sognegård
  • My Beautiful Gallery
  • Arboretet
  • Hørsholm Midtpunkt

Læs en ny artikel i serien hver dag her på ugebladet.dk
Bare nu Karen Blixen ikke dukker op

På spørgsmålet om hvordan det spøger, svarer hun.

”Da Tom Buk Swienty skule holde foredrag sidst i august om sin nye bog, ’Løvinden’ (med undertitlen Karen Blixen i Afrika, red.), havde han sagt til sin marketingsmedarbejder på Gyldendal, at der var en ting, han frygtede den dag, og det var: 'Bare nu Karen Blixen ikke dukker op'."

"Og så var det jo en af de vidunderlige sommerdage, hvor det nærmest var savannevarmt, og vi flyttede arrangementet ud på terrassen. Men det var også sådan en dag, hvor det tordnede og lynede om formiddagen, fuldkommen grotesk voldsomt, og selvfølgelig slog lynet ned i taget på Rungstedlund, og alt elektricitet røg, så alle, der arbejder her, var fuldstændig vredet i sved, fordi de piskede rundt for at få hele huset op og stå og klar til arrangementet, og det var selvfølgelig Blixen, der spøgte og gjorde opmærksom på: Jeg er her," fortæller museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?