25. oktober 2020
Fredsduen omgivet af duer på sognegårdens facade, der fik sit navn på bygningen for to år siden. Bygningen er tegnet af Henning Larsen Architects.
gallery icon

Se billedserie

Fredsduen omgivet af duer på sognegårdens facade, der fik sit navn på bygningen for to år siden. Bygningen er tegnet af Henning Larsen Architects.
Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bag om Hørsholm Sognegård og fredsduernes mure

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bag om Hørsholm Sognegård og fredsduernes mure

Selv om den hvide bygning er karakteristisk med sine skinnende duer på facaden, er det slet ikke alle, der ved, at det er her, sognegården holder til

Opdateret 18. januar 2020 kl. 11:18
Ugebladet Hørsholm - 18. januar 2020 kl. 07:00
Af Anders Dall

Selv om den placerer sig centralt i Hørsholm og toner firkantet frem i gråt med fredsduen på facaden i parken på den modsatte side af Hovedgadens butikker, møder sognepræst Maria Le Klint stadig spørgsmålet: Hvor ligger sognegården?

”Den er slet ikke så kendt,” fortæller hun om det lokale kendskab til sognegården.

For to år siden fik sognegården sit navn på bygningen, der blev indviet i 2007. Modsat kirken, der ligger få hundrede meter væk, er der stadig mange, der ikke kan placere sognegården, forklarer hun.

Siden 2011 har Maria Le Klint være sognepræst i Hørsholm og haft sit kontor i sognegården og en bygning, hvor det arkitektoniske udtryk er lidt mere usædvanligt end de gængse sognegårde i landet.

”Som bygning synes jeg, der er noget skønt ved, at sognegården er moderne, så kristendommen ikke kun er gamle kirker og gamle sognegårde,” siger hun.

arrow Læs også: Bag om Arboretet: Det vigtigste er at gå rundt, snuse og fange atmosfæren
To kordegne til tre sogne

Sognegården fungerer også som kontor for to kordegne, som blandt andet arbejder med at registrere fødsler, vielser, døde og navneændringer for Rungsted, Kokkedal og Hørsholm Sogn. Sogne, der tilsammen rummer 25.000 borgere.

”Så der er travlt her,” siger kordegn Synnøve Bang Jacobsen.
”Lige nu er vi i en periode, hvor der er mange døde. Så der bliver bestilt bisættelser, som vi skal have registreret, og så skal vi have ordnet papirarbejde, og vi har kommunikation med organister, sangere og præster og bedemænd. Der har været travlt i denne uge lige med døde.”

Derudover kan kordegnen afsløre, at august og september i skudåret 2020 bliver et år, hvor der allerede nu er blevet bestilt mange vielser i de tre sogne.

Kom med bag om
I en artikel-serie går Ugebladet Hørsholm bag om en række lokale steder og historiske ejendomme, hvor vi fortæller, hvad der sker inde bag facaden.


Vi har besøgt:
  • Hørsholm Sognegård
  • Kongevejscentret
  • Den Militære Klædefabrik
  • Det Gamle Rådhus
  • Karen Blixen Museet
  • Hørsholm Midtpunkt
  • Hovedgaden 55
  • My Beautiful Gallery
  • Arboretet


Læs en ny artikel i serien hver dag her på ugebladet.dk
Et hus hvor der foregår noget

Kirketjener Dorte Larsen kalder de to kordegnes kontor for hjertet af bygningen, fordi de altid er på kontoret og fordi det er dem, som folk henvender sig til.

”Vi er blæksprutten. Vi er simpelthen over det hele. Og det kræver lidt tid, fordi det er tre sogne, og alle tre steder har hver deres regler og informationer,” forklarer Synnøve Bang Jacobsen.

Foruden kontor til Maria Le Klint, kordegne og kirketjenere, råder sognegården over en sal på 1. salen, hvor sognegården arrangerer arrangementet 'Fællessang og Flygelklang' og filmaftener, og så bruger mændene i Hemingway Clubb og kvinderne i Herrens Mark også salen.

”Jeg synes det er blevet et hus, hvor der foregår meget,” siger Maria Le Klint om de forskellige aktiviteter, der foregår i sognegården.

arrow Bag om My Beautiful Gallery: Kunst i levende rammer
20. januar 2020 kl. 07:25 Opdateret: kl. 07:27
arrow Bag om Kongevejscentret: Bindeleddet hedder Lisbeth
17. januar 2020 kl. 09:05 Opdateret: kl. 09:34
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?