31. marts 2020
Den Kongelige Militære Klædefabrik startede ud som klædefabrik helt tilbage i 1798. Siden 1986 har det fungeret som kontorhus for virksomheder.
gallery icon

Se billedserie

Den Kongelige Militære Klædefabrik startede ud som klædefabrik helt tilbage i 1798. Siden 1986 har det fungeret som kontorhus for virksomheder.
Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bag om Den Kongelige Militære Klædefabrik: Fra klæder til kæmpe kontorhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bag om Den Kongelige Militære Klædefabrik: Fra klæder til kæmpe kontorhus

Klædefabrikken, som bygningerne på Lyngsø Allé kaldes i daglig tale, danner en historisk ramme for de godt 40 virksomheder, der holder til i kontorhuset

Opdateret 16. januar 2020 kl. 10:37
Ugebladet Hørsholm - 16. januar 2020 kl. 10:00
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der var et enkelt toilet, som ikke var blevet smadret. De resterende 35 toiletter var ødelagt, ligesom stenkast havde knust vinduer på facaden.

Det var det syn, der mødte Erik B. Lyngsø, da han i midten af 1980’erne sammen med sin bror bød højest og købte Den Kongelige Militære Klædefabrik i Usserød.

På det tidspunkt var klædefabrikken hårdt medtaget efter at have stået tom i en årrække:

”Det var virkelig ødelagt på de otte år, hvor det havde stået tomt,” husker Erik B. Lyngsø.

arrow Læs også: Bag om Arboretet: Det vigtigste er at gå rundt, snuse og fange atmosfæren
Virksomheder flytter ind

Bygningen blev renoveret, og planerne om at gøre den gamle klædefabrik til et kontorhus blev iværksat, og siden 1986 har direktør Erik B. Lyngsø set, hvordan virksomheder har lejet sig ind i lokalerne.

”Ideen i Klædefabrikken er, at der jo hele tiden er dynamik i virksomhederne, og der er så meget dynamik, at vi ikke har måttet sige nej til en eneste virksomhed, der gerne vil have mere areal,” siger Erik B. Lyngsø.

Han forklarer, at det skyldes, at der er virksomheder, der enten går konkurs eller vokser i en grad, så de gerne vil have noget for dem selv.

”Der er så meget dynamik i lokalerne, så man hele tiden kan fylde det,” tilføjer Erik B. Lyngsø om de 12.500 m2 på Klædefabrikken.

I dag er der godt 40 virksomheder, der har lejet sig ind i kontorhusets lokaler, der trækker tråde tilbage til 1798, hvor en skrædder satte klædefabrikken på landkortet med produktion af uniformer til eksempelvis militæret, DSB og posthusene.

”Klædefabrikken udvikler sig så stille og roligt frem til 1952, hvor den sidste bygning bliver opført. Det vil sige, man har et industriareal her, der repræsenterer næsten 200 års bygningsudvikling, og derfor er bygningen også udvendigt fredet, fordi man gerne vil bibeholde det fine indtryk,” fortæller Erik B. Lyngsø.

Robotteknologi

Virksomheden ProInvent A/S er en af de virksomheder, som har base i Klædefabrikkens lokaler. Faktisk har virksomheden ligget der i 25 år, fortæller Leif Dalum, der er CEO i ProInvent, der arbejder med integreret produkt- og teknologiudvikling for eksempelvis firmaer som Novo Nordisk, Coloplast og Novozymes.

”Både produkter, produktionsudstyr og laboratorieudstyr til disse kunder bliver i høj grad udviklet og leveret herfra,” siger Leif Dalum.

Udviklingsdelen foregår på firmaets ingeniørkontor, mens realiseringen sker i montage- og indkøringshallen, hvor robotingeniører og maskiningeniører monterer og tester prototyper, nye robotter, visionteknologi og produktionsudstyr.

Derudover gør firmaet også brug af mulighederne for at samarbejde med nogle af kontorhusets andre virksomheder, fortæller Leif Dalum. Det gælder virksomheder som Summit Consulting, Fleetzone og Technolution.

Kom med bag om
I en artikel-serie går Ugebladet Hørsholm bag om en række lokale steder og historiske ejendomme, hvor vi fortæller, hvad der sker inde bag facaden.

Vi har besøgt:
  • Den Militære Klædefabrik
  • Hørsholm Midtpunkt
  • Karen Blixen Museet
  • Det Gamle Rådhus
  • Kongevejscentret
  • Hørsholm Sognegård
  • Hovedgaden 55
  • My Beautiful Gallery
  • Arboretet

Læs en ny artikel i serien hver dag her på ugebladet.dk
Fredagshygge og vinsmagning

Netop det at arbejde i et kontorhus med flere virksomheder omkring sig er noget, som flere lejere lægger vægt på.

”Mange af de små virksomheder finder sammen på kryds og tværs og sætter sig og snakker over frokosten. I den ene bygning har de nærmest lavet deres eget lille samfund, hvor de har fredagshygge en gang i mellem og vinsmagning,” fortæller Michael B. Lyngsø, der er slotsforvalter på Klædefabrikken.

arrow Bag om My Beautiful Gallery: Kunst i levende rammer
20. januar 2020 kl. 07:25 Opdateret: kl. 07:27
arrow Bag om Hørsholm Sognegård og fredsduernes mure
18. januar 2020 kl. 07:00 Opdateret: kl. 11:18