3. juni 2020
Thomas Ubbesen er journalist med godt kendskab til Østeuropa. Foto: Agnete Schlichtkrull/Ritzau/Scanpix)
Thomas Ubbesen er journalist med godt kendskab til Østeuropa. Foto: Agnete Schlichtkrull/Ritzau/Scanpix)
Foto: Agnete Schlichtkrull/DR/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: BOGANBEFALING: I Ubbesens Europa er der langt til souvenirboderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BOGANBEFALING: I Ubbesens Europa er der langt til souvenirboderne

Hørsholm Bibliotek anbefaler 'Vi var folket' af journalist Thomas Ubbesen

Ugebladet Hørsholm - 29. marts 2020 kl. 07:00
Af Benny Rolf Pedersen, bibliotekar, Hørsholm Bibliotek
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Thomas Ubbesen og hans kone Anne Haubek er begge journalister med årelange erfaringer fra utallige rejser i Østeuropa.

arrow Læs også: BOGANBEFALING: Terrorbomber over Dresden - Elbens Firenzes undergang

Over et par glas rødvin en sen nattetime i efteråret 2018 beslutter de sig for at undersøge forholdene for almindelige mennesker i det tidligere kommunistiske Østeuropa. Altså proletariatet, selve kommunismens eksistensgrundlag.

Roadtrip i øst

Turen skulle være et ægte roadtrip med tog og bus til de fjerneste og mest "udkantsbeliggende" egne med henblik på at interviewe helt almindelige mennesker og erfare, hvordan deres liv har formet sig efter (Berlin)murens fald i 1989 og opblødningen af grænsen mellem øst og vest i det hele taget.

Jeg har selv rejst en del i Østblokken før omvæltningerne, så det var en bog jeg kastede mig over med store forventninger, og jeg blev ikke skuffet!

En hæsblæsende rejse

Vi kommer på en hæsblæsende rejse gennem det tidligere DDR, Polen, Hviderusland, Krim, Ukraine, Moldova, Rumænien, Bulgarien, Makedonien, Kosovo, Albanien, Serbien og Ungarn.En rejse i udkantsområder, hvor der virkelig er langt mellem souvenirboderne.

Andet end rejselitteratur

Det, der gør bogen til andet end blot rejselitteratur, er forfatternes helt utrolige netværk at forskellige mennesker i de besøgte lande. Især Anne Haubek, der har en lang fortid i DR og har modtaget flere priser, har været særdeles aktiv i det tidligere Østeuropa som igangsætter og inspirator for opsøgende journalistik.

FAKTA

  • Thomas Ubbesen, Vi var folket - møde med østeuropæere 30 år efter murens fald
  • Gyldendal, 2019, 303 sider.

Vi får et yderst malende og præcist indtryk af livet i dag for mange helt almindelige mennesker, der de seneste 30 år har oplevet alt fra håb, forundring, forbløffelse, gru, men også spredte glimt af lykke.

Mennesker, der var vant til en form for fællesskab og tryghed, omend med få varer på hylderne, bliver på rekordtid kastet ud i en helt ny virkelighed med blinde markedskræfter, uhæmmet grådighed, korruption og politisk nepotisme i en grad, så en gennemsnitlig vesterlænding dårligt kan begribe det.

Afgrundsdyb kløft

Der er en afgrundsdyb kløft mellem øst og vest, og kun fremtiden vil vise, om f.eks. EU vil være i stand til at medvirke til at bygge bro over denne kløft.

Bogen er samtidig fyldt med skarpe iagttagelser og blodige beretninger om helt ufattelige krigsforbrydelser i disse områder under 2. verdenskrig. En helt igennem fantastisk øjenåbnende og vedkommende udgivelse.

Morten Timm

Benny Rolf Pedersen er bibliotekar på Hørsholm Bibliotek.


Vi får et yderst malende og præcist indtryk af livet i dag for mange helt almindelige mennesker, der de seneste 30 år har oplevet alt fra håb, forundring, forbløffelse, gru, men også spredte glimt af lykke

Billede

'Vi var folket' er en fængende beretning fra Udkantseuropa.


arrow BOGANBEFALING: En fortælling om en far
15. marts 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 09:42
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?