27. marts 2019
Anette Brix er frisk på at hoppe i et par waders, når søen skal renses. Så slapper hun af og nyder tilværelsen ved sin fars gamle hus, som også bliver brugt til at holde familiens fødselsdage. Foto: Dorte Rye Silbo
gallery icon

Se billedserie

Anette Brix er frisk på at hoppe i et par waders, når søen skal renses. Så slapper hun af og nyder tilværelsen ved sin fars gamle hus, som også bliver brugt til at holde familiens fødselsdage. Foto: Dorte Rye Silbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: LÆSETID: Anettes fristed er farmands hus ved søen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LÆSETID: Anettes fristed er farmands hus ved søen
Opdateret 26. juni 2018 kl. 12:39
Ugeavisen Næstved - 26. juni 2018 kl. 12:30
Af Tekst og foto: Dorte Rye Silbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Anette Brix havde ellers indstillet sig på et liv uden børn, men da hun valgte at arbejde med politik, resulterede det i tvillinger.

Byråd: En kande kold saft står klar på havebordet. Anette Brix sidder i den grønne oase foran det lille hus ved søen, hvor frøer og fugle nyder tilværelsen.

Det gør også den konservative byrådspolitiker, der har valgt at bevare minderne i sin afdøde fars hus. Hun bruger det som et slags sommerhus, der ovenikøbet ligger på samme vej som hende og familiens hjem.

- Der falder ro på mig her. Det er så godt, jeg kan hurtigt gå her ned og bruge det en halvtime og så gå hjem igen. Der er ingen opvask eller vasketøj, der skal klares. Fjernsynet er kun til video for børnenes skyld, siger Anette Brix.

I waders for fotografen

Omgivelserne står næsten, som da hendes far forlod dem. Men få opgaver skal klares, og dem slapper politikeren af med. Hun hopper gerne i et par waders for at rense lidt ud i søen, så koikarperne også har en chance for at komme omkring.

Til ære for fotografen vil hun præsentere opgaven. - Jeg skal først lige kontrollere støvlerne for mus, fordi det er første gang i år de tages i brug, griner Anette Brix.

Ingen skrig er lig med ingen mus - så opgaven kan begyndes.

Haven er prydet af skulpturer udformet som damer i smedejern. - Min far var smed, og han kunne godt lide damer.

Togskinner syner også frem i det grønne og et tog i størrelsesorden, som mennesker kan sidde på, holder stille hen.

- Det har min far bygget. Han tog nogle små Märklin tog og skalerede dem op. Motoren er fra en plæneklipper. Toget har være populært i mange år. Du skal prøve en tur, inden du kører, sådan er et besøg her, fortæller Anette Brix.

Venstremand viste vejen

- Den helt rigtige historie er, at dengang jeg arbejdede for Rigspolitiet i København, tog jeg toget hverdag og der fulgtes jeg med en venstremand, siger Anette Brix, da hun skal svare på, hvordan hun landede i den politiske verden.

- Vi var enige i mange ting, men der var også nogle ting vi var uenige i, men vi havde nogen gode debatter. Samtidig med havde jeg forsøgt at få børn i en del år med alt mulig hjælp, og det ville bare ikke lykkedes. Til sidst var jeg blevet 39 år, og jeg tænkte: Ok, jeg skal ikke have nogen børn, hvad skal jeg så? Venstremanden foreslog, at jeg stillede op i politik. Det synes jeg var et godt forslag og kiggede på de forskellige partier. Det parti jeg var mest enig med var konservativ.

Tvillinger med til møder

- Jeg blev valgt ind i Holmegaard, og så blev jeg gravid med tvillinger, smiler hun og fortsatte arbejdet selvom ønskebørnene var kommet til verden.

- Jeg missede lige et par møder i starten, men holdte ikke barsel. Først var tvillingerne med til møder og blev ammet i pausen. Men senere blev de for livlige, så tog min far med.

Nu er børnene store, så mor klarer selv møderne. Hun har i dag været til et møde med Børn- og Skoleudvalget.

Billede

Politiker på tæt hold

- Vi har lige besøgt en af vores daginstitutioner tilfældigvis her i Holme-Olstrup.

Anette Brix er i øjeblikket på rundtur med byrådskollegaer fra både Børn- og Skoleudvalget samt Omsorg- og Forebyggelsesudvalget.

- Der er jo rigtig mange matrikler at besøge, men det er værdifuldt. Det er med til at danne overblik over, hvad det er vi har i kommunen, og der er altid engagerede medarbejdere. De fortæller både godt og skidt om, hvilke udfordringer de har, og hvad der går rigtig godt. Det er meget givtigt som politiker. Man kan ikke læse sig til det hele, tilføjer byrådspolitikeren, der også er med i Beskæftigelse- og Uddannelsesudvalget, hvor hun besidder formandsposten.

- Jeg er rigtig glad for de tre udvalg - også fordi de hænger godt sammen. De unge mennesker på skoleområdet kommer over på beskæftigelsesområdet. De handicappede der går videre er under Omsorg- og Forebyggelse.

Børn og unge

Hendes vigtigste mål lige nu er fokus på dagpasning og skoleområdet.

- Der skal være bedre normeringer og færre fællespasningsdage/lukkedage. Det vil betyde bedre trivsel blandt børn - og dermed deres forældre - og bedre afsæt til skolen.

- I skolen er mit mål, at flere unge trives, bliver uddannelsesparate og fuldfører en uddannelse. Jeg vil fortsat kæmpe for, at der er et skoletilbud på de matrikler, vi har nu.

- De næste år vil jeg arbejde på, at flere af vore unge gennemfører en erhvervsrettet uddannelse.

- Med flere unge, der gennemfører uddannelser, sikrer vi i højere grad efterspørgslen på arbejdskraft fra vore lokale virksomheder - det medfører mulighed for bedre velfærd.

- Min største udfordring i byrådsarbejdet er, at få det totale overblik, og dermed politisk være med til at fremme mulige tværfaglige og tværsektorielle samarbejder endnu bedre til gavn for alle kommunens borgere.

Billede

Ny krimonolog

Når Anette Brix ikke passer sit politiske arbejde og familien, så møder hun ind på politistationen i Næstved for at passe sit arbejde som politiassistent. Her er forebyggelse af kriminalitet den primære arbejdsopgave.

Hun har netop afleveret sin afgangsprøve i krimonologi og skal til eksamen.

- Forhåbentlig bliver jeg bedre til mit arbejde. Man bliver ikke for gammel til at blive klogere. Faget handler om, hvad det er, der gør at nogen bliver kriminelle, og kan man gøre noget for, at man ikke bliver det. Hvad er det for ting, man gør som samfund. Hvad kan vi gøre for at hjælpe den enkelte, siger Anette Brix inden der er togafgang i det grønne.

Billede

FAKTA

54 år og genvalgt til sin tredje periode.

Politiassistent, gift med Uffe, der har to voksne børn på 32 og 35 år.

Anette og Uffe har tvillingerne Luna og Victor på 15 år. Familien bor i Holme-Olstrup.

Vil du bruge sociale medier i dit politiske arbejde?

- Det er helt klart et område, jeg skal blive bedre til. Jeg benytter facebook, men jeg går ikke ud i store debatter - ofte synes jeg ikke tonen er i orden. Det er lidt for nemt at køre det med en negativ tone, men jeg ser hvad der står, og nogle ting tager jeg helt sikkert til mig. Der er også en grund til at folk er vrede eller utilfredse. Det har jeg fuld forståelse for. Men det er bare vigtigt med en ordentlig tone. Facebook er i øvrigt også en tidsrøver.

Hvilke 3 app's bruger du oftest?

- DMI, Skoleintra og news.
Hvor finder du lokale nyheder?

- Sjællandske, Facebook og ved samtale med andre.

Hvad er det første du ville ændre, hvis du var borgmester?

-Tænker det kune være en god ide at holde "åbent hus" (a la spørgetiden efter byrådsmøderne) en gang i kvartalet, for at få mere dialog med borgerne om, hvad der optager dem og hvordan en udfordring kan løses.

Laver du selv mad? Hvad er din livret?

- Ja det gør jeg, når jeg kan nå det. Jeg er ikke speciel god til det, men laver ofte mad i hverdagen, fordi Uffe arbejder i Kalundborg, så han kommer sent hjem. Han laver mad i weekenden, når vi skal have god mad. Min livret er ris og boller i karry. Alle ville nok foretrække, at han altid lavede mad.

Hvad ser du på tv?
- Jeg ser nyheder eller krimier. Vi har investeret i Netflex. Jeg kan godt lide at se Badehotellet, men ofte misser jeg nogen afsnit på grund af møder.

Hvilken musik hører du?
- De lokale Volbeat med For Evigt kan jeg godt lide. Nogle gange hører jeg Norah Jones, men jeg hører ikke så meget musik.

Hvornår er du off-line?
- Jeg prøver at være offline, når jeg sidder sammen med familien. Vi har kun et fjernsyn i stuen. Min søn har godt nok et lille et, der bliver brugt til spil. Når vi ser fjernsyn, aftaler vi hvad vi skal se den aktuelle dag. Det betyder noget for os at være sammen som familie, fordi vi har en travl hverdag.

Dit favorit transportmiddel?
- Min bil - uden tvivl - det er så dejligt med en bil man kan have alt muligt med i den. For eksempel skiftetøj, hvis jeg skal køre lige fra arbejde ud til et møde.

Din bedste/næste ferie?
- Jamen, det var nok i min farmors sommerhus i Karrebæksminde, der var kun et værelse og med udendørs toilet. Det var med Uffes børn dengang, og vi var bare sammen for der var ingenting. Vi har tit snakket om det, og har siden været på charterrejser, men de ferier i sommerhuset husker vi tilbage på. I år skal vi til Kreta. Vi har fået 20.000 kroner fra min svigermor, og vi blev enige om de penge skulle ikke bare ned i et sort hul. De skulle bruges til en oplevelse for os alle sammen.

Dit største forbillede?
- Det er svært. Egentlig er det lige fra Obama til min far. De er begge anderledes i forhold til normen. Min far turde holde fast i den han var. Han var typen, hvor det ikke betød noget hvad folks status var - det var indholdet - deres dannelse. Han var ret rummelig, og mange unge mennesker synes det var sjovt at besøge min far. Han åbnede sit hjem for mange. Når jeg besøgte ham kunne der godt være mennesker i køkkenet, men min far var ikke hjemme.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk