27. marts 2019
Værket er fyldt med detaljer som viser livet som kriminel, tiltalt, dømt og indsat. På små sedler kan man læse sætninger om drømme, kendsgerninger og håb. Foto: Morten Aagaard.
gallery icon

Se billedserie

Værket er fyldt med detaljer som viser livet som kriminel, tiltalt, dømt og indsat. På små sedler kan man læse sætninger om drømme, kendsgerninger og håb. Foto: Morten Aagaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fangernes kunst og tanker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fangernes kunst og tanker
Ugeavisen Næstved - 12. juli 2018 kl. 14:59
Af Tekst og foto: Morten Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I øjeblikket kan man se et kunstværk på Næstved Bibliotek, som inviterer beskueren med bag tremmerne i arresthuset.

Fængsel Det er en verden der er lukket for de fleste. Den er ukendt, selvom den ligger midt mellem byens gågader og torve.

Arresthuset i Næstved er en af de markante bygninger i gadebilledet, og nu er der en sjælden mulighed for at komme indenfor og se de indsattes tanker.

En af de indsatte har i den seneste tid lavet et vægmaleri i arresten. En gang en meter væg er blevet spartlet op, og kunstneren har brugt timer på at tegne og male sit meget personlige værk.

- Det er min opfattelse, at rigtig mange af de indsatte er rigtig gode tegnere, siger bibliotekar Lars Ovesen fra Næstved Bibliotek, som hver uge leverer bøger og andre materialer til de indsatte.

I forbindelse med vægmaleriet blev arresten, kunstneren og biblioteket enige om at lave et værk, hvor de indsatte skulle skrive deres umiddelbare tanker ned - og sammen med en affotografering af vægmaleriet ville det blive til et kunstværk, som nu hænger på biblioteket.

Brains before bullets...
Ordene står på tegningen. Det er et meget personligt værk, som kunstneren har skabt.

Stilen minder om en tatovering, fuld af detaljer og historier.

En dommer med sidder over en retsbygning, hvorpå de kendte ord »Med lov skal land bygges« står skrevet. Han holder marionet-snore i hånden. Under ordene på bygningen står der »Time vil tell« - altså tiden vil vise, om det bliver sandhed.

Hele livet som forbryder og indsat synes repræsenteret i værket: Karnovs lovsamling, anklageskriftet, forsvareren, pengene og dejlige damer.

Rundt om affotograferingen af vægmaleriet hænger en masse sedler med forskellige beskeder nedskrevet.

- Hvis værket skulle have relevans for biblioteket, så skulle vi lære de indsatte at kende, bare en lille smule. Derfor blev de bedt om at skrive deres umiddelbare tanker ned. Det giver et indblik i livet bag de låste døre, siger Lars Ovesen.

Værket kan ses på Næstved Bibliotek i åbningstiden.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk