22. marts 2019
Erling Bülow Christiansen, Elvi Nielsen, hendes mand Hans Nielsen og Paul Lauridsen foran det nyopførte fælleshus, som blev indviet i lørdags. Foto: Per Witt
gallery icon

Se billedserie

Erling Bülow Christiansen, Elvi Nielsen, hendes mand Hans Nielsen og Paul Lauridsen foran det nyopførte fælleshus, som blev indviet i lørdags. Foto: Per Witt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Endelig får vi et fælleshus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endelig får vi et fælleshus
Ugeavisen Næstved - 11. juli 2018 kl. 10:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stille og roligt over det sidste års tid har kolonihavelejer Paul Lauridsen gået og bygget et 60 kvm stort fælleshus på en ledig grund i kolonihaveforeningen Møllehaven på Møllevej i Kalkerup i Fensmark.

- Som udlært karetmager kan jeg godt lide at bruge mine hænder. Og det var hyggeligt at bygge huset. Finansieringen er klaret ved at alle herude har givet små og større beløb til materialerne, fortæller Paul Lauridsen, 73 år.

- Vi har indtil nu klaret os med et telt, når vi er mødtes til arrangementer. Men det blev til sidst for laset, fortæller formanden for haveforeningen Erling Bülow Christiansen.

Og et stort fælleshus er lige, hvad der er brug for. Nu er rammerne optimale, når det sociale fællesskab skal bevares og udbygges.

Kolonihaveforeningen Møllehaven ligger på noget nær det højeste sted i Fensmark - og det siger ikke så lidt. De første haver blev taget i brug for 35 år siden i 1983, og i dag er der et par og fyrre haver, der passet med stor entusiasme.

Elvi og Hans Nielsen har været med fra starten. De er forlængst blevet pensionister, men bruger stadig flittigt deres kolonihave, selvom deres privatbolig ligger tæt på.

- Derhjemme har vi primært træer og blomster i haven. Her i vores kolonihave kan vi dyrke et væld af grøntsager og frugter, selvom det har været op ad bakke i år med manglende regn, siger Hans Nielsen. Grundene er mellem 300 og 800 kvadratmeter store, så der er meget at passe.

Der lægges vægt på, at kolonihaverne er til at dyrke grøntsager, frugt eller græsplæne i. Der bliver typisk lidt større græsplæner når havelejerne bliver ældre.

Ingen af haverne har indlagt vand, så det skal hentes i dunke og kander ved nogle vandposter. Der er heller ikke indlagt strøm, så haverne bruger gas, hvis der skal varmes mad eller varmes lidt op.

Husene på grundene må ikke være større end 15 kvm, udhusene 5 kvm og et drivhus må maks være 10 kvm.

- Det er kun nogle få år siden, vi opførte et toilethus, og det har været en kæmpesucces. De enkelte havehuse må ikke have toiletfaciliteter, så nu behøver vi ikke tage hele vejen hjem, når vi skal klare dette, siger Elvi Nielsen.

Fra næste nytår overtager Næstved Kommune det store kolonihaveområde, og det betyder bl.a. at brugerne gerne må overnatte, modsat nu. Det vil mange nok benytte sig af.

I lørdags blev fælleshuset med spartansk indrettet køkken uden indlagt vand og strøm indviet, hvor alle i Møllehaven kunne hilse på hinanden.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk