9. juli 2020
Møllen set fra landsiden. Den side der for flere hundrede år siden var en del af Dybsø fjord. Man kan netop skimte møllens konstruktion gennem stilladset. Foto: Per Witt
gallery icon

Se billedserie

Møllen set fra landsiden. Den side der for flere hundrede år siden var en del af Dybsø fjord. Man kan netop skimte møllens konstruktion gennem stilladset. Foto: Per Witt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Den gamle vandpumpemølle får nyt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Den gamle vandpumpemølle får nyt liv
Ugeavisen Næstved - 02. januar 2019 kl. 09:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Renoveringsprojekt Realdania, Nordea-Fonden, Dansk Vandrelaug, Ornitologisk Forening, Natur og Ungdom, Friluftsrådet, Naturskolen på Dybsøvej og Gavnø Gods er involveret på praktisk vis og har spyttet i kassen med i nærheden af to millioner kroner til renoveringen - eller snarere genopbygningen har det vist sig - samt drift og vedligehold af den 150 år gamle pumpemølle, der pumpede vand ud i Dybsø fjord fra det nye land - Nylandsmosen.

arrow Læs også: Nedslidt mølle er blevet totalrenoveret: Nu åbner den som naturbase

Møllen er ikke en første. Før den har der været andre pumpemøller drevet af vindkraft siden dæmningen blev etableret som Danmarks ældste inddæmningsprojekt i slutningen af 1600-tallet under godsejer Knud Thott fra Gavnø Gods.

Den gamle mølle er vel nærmest et symbol på det landbrugsinitiativ Otto Reedtz-Thotts forfader tog, da han begyndte transformationen af området fra fjordbund og inddæmmet sø over mose til eng og den agerjord, der dyrkes i dag - fra fjorden og helt op til Vejlø by.

Den nuværende hollandske vind-pumpemølle har i mange år været brugt som primitivt sommerhus i tre etager uden møllevinger og været beklædt med brædder.

For to måneder siden begyndte tømrere og snedkere fra firmaet Mester Madsen i Bårse derfor at arbejde på møllen. Det har dog vist sig, at den er i dårligere stand end forudset.

Møllen skal være et hyggeligt madpakkehus hvor det samtidig skal formidle områdets historie fra istiden og til nu - og om at indvinde land og fortælle om biodiversiteten i området på en måde, der inddrager både børn og voksne.

...
Læs hele artiklen i Ugeavisen Næstved i denne første uge i 2019.

arrow Billeder: Gavnøs gamle mølle får nyt liv
16. maj 2018 kl. 07:35 Opdateret: kl. 14:55
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk