23. maj 2019
Marius Christiansen får de første instrukser af Réne Bergmand fra Præhospitalt Center i Slagelse. Foto: Per Witt
gallery icon

Se billedserie

Marius Christiansen får de første instrukser af Réne Bergmand fra Præhospitalt Center i Slagelse. Foto: Per Witt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Bliv den første til at hjælpe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Bliv den første til at hjælpe
Ugeavisen Næstved - 23. oktober 2018 kl. 09:00
Af Per Witt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I shoppingcentrets gang foran Søren Borup Design lå sidste tirsdag et barn og to voksne, hvor den ene mangler hele underkroppen. Lidt dramatisk så det ud, og det var skam også meningen. Region Sjælland og Præhospitalt Center var dog på pletten og sørgede for, at de alle overlevede - med lidt hjælp fra de forbipasserende i shoppingcentret og det rette udstyr.

Scenariet var naturligvis ikke ægte og alvorligt, men situationen kunne have været fra den virkelige verden, hvor det er vigtigt at yde førstehjælp så hurtigt som muligt. Og det var det, der blev demonstreret på pladsen i centret.

- Her på Hjertestarterdagen sætter vi fokus på, at flere vil overleve hjertestop, hvis alle vi almindelige danskerne bliver endnu bedre til at træde til med livreddende førstehjælp, pointerede funktionsleder i Præhospitalt Center René Bergmann. Han og tre af regionens frivillige 112 Akuthjælpere stod i centergangen og fortalte de travle handlende om hvad man kan gøre som privatperson og førstehjælper, hvis man f.eks. er ude for at en borger falder om med hjertestop.

- Vi har brug for mange flere førstehjælpere. Der er godt 1.000 førstehjælpere i Region Sjælland i dag men målet er på sigt 5-6.000 førstehjælpere. Det vil sige ganske almindelige borgere, der kan være den første med en hjertestarter, før ambulancen kommer, hos en medborger der har fået hjertestop på gaden eller i hjemmet, siger René Bergmann.

12-årige Marius Christiansen fra Næstved kom selv, sammen med sin mor Anne, hen til funktionslederen og de tre "tilskadekomne" på gulvet, for at prøve førstehjælp.

- Jeg vil gerne kunne give førstehjælp, så det vil jeg gerne lære, sagde Marius, der lynhurtigt forstod de instrukser, hjertestarterens stemme gav. Han gav også hjertemasage og prøvede at give den ene dukke kunstigt åndedræt. René Bergmann er helt sikker på, at Marius´ indsats var afgørende for en lykkelig afslutning på et hjertestop. Moren Anne Christiansen tog imod folderen om førstehjælperfunktionen, og overvejer nu, om det er noget at blive en del af. For 12-årige Marius vedkommende spås allerede en lys fremtid som redningsmand for medborgere.

Har man lyst til at blive førstehjælper kan man få yderligere oplysninger via hjemmesiden www.redderliv.dk.

...
Læs hele artiklen i Ugeavisen i denne uge.

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk