14. august 2020
Stenen er blevet anbragt på et tærskeværksunderstel og klar til at blive trukket til sin blivende plads på trekanten ved Ølbyvej. Foto: Højelse Sognearkiv
gallery icon

Se billedserie

Stenen er blevet anbragt på et tærskeværksunderstel og klar til at blive trukket til sin blivende plads på trekanten ved Ølbyvej. Foto: Højelse Sognearkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glimt fra historien: Genforeningsstenen i Lille Skensved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glimt fra historien: Genforeningsstenen i Lille Skensved
Ugeavisen Køge - 14. juli 2020 kl. 10:07
Af Birgit Rosenberg, Højelse Sognearkiv
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark, hvor Kong Christian den 10. red over grænsen ved Christiansfeld d. 10. juli 1920 blev der holdt en genforeningsfest på afholdshotellet i Ll. Skensved. I dagens anledning var der lavet et sanghefte med en sang til Kongen, Mel: Danmark dejligst vang og vænge og en sang til Dannebrog, Mel: Vift stolt på Kodans bølge.

Ligesom andre landsbyer overalt i Danmark har Ll. Skensved også et mindesmærke for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 - en genforeningssten.

I 1916 havde Håndværker- og Borgerforeningen i Ll. Skensved taget initiativ til at plante en eg i forbindelse med grundlovsændringen i 1915, hvor kvinderne efter mange års kamp havde fået valgret. Denne eg var blevet plantet på trekanten, hvor Ølbyvejen udmunder i Hovedgaden. Kvindeegen skulle nu have selskab af genforeningsstenen.

Stenen blev hentet på Stenlandsdal Kalkværk på Åmarken i Jersie.

I begyndelsen havde kvindeegen og genforeningsstenen god plads, men efterhånden har flere vejudvidelser og omlægninger krævet mere plads. Derfor er genforeningsstenen blevet flyttet længere tilbage. Anderledes er det med kvindeegen, vejen kommer nærmere og nærmere.

Forhåbentlig klarer kvindeegen det ulige naboskab. Desuden trænger genforeningsstenen til en kærlig hånd, så man kan se skriften på stenen.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk