4. juni 2020
Borgmester marie Stærke (S) tog en chance, da hun i sin 1. maj tale lancerede ideen til initiativet. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Borgmester marie Stærke (S) tog en chance, da hun i sin 1. maj tale lancerede ideen til initiativet. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Én million kroner til en god sommer for Køges ungdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Én million kroner til en god sommer for Køges ungdom
Opdateret 22. maj 2020 kl. 08:45
Ugeavisen Køge - 20. maj 2020 kl. 18:30
Af Henrik Førby Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Covid19/Coronakrisen har berøvet Køges ungdom mulighed for mange kulturelle og sociale oplevelser i sommeren 2020 og på den baggrund var der enstemmig opbakning, da byrådets økonomiudvalg tirsdag behandlede et forslag om at afsætte én million kroner fra kommunekassen til en indsats under overskriften "Ungdommens Sommer 2020".

Det oplyser borgmester Marie Stærke, der personligt lancerede ideen til initiativet i sin første maj tale - på det tidspunkt kunne hun ikke være sikker på at kunne samle et flertal for sin ide i byrådet.

- Det var lidt af en satsning fra min side, men vi står i en krisesituation, og der er brug for en kriseindsats. Det er et ekstraordinært initiativ i en ekstraordinær tid og vi kan kun gøre det, fordi kommunen har en sund økonomi. Jeg er rigtig glad for, at hele Økonomiudvalget valgte at bakke op, siger borgmesteren.

Konkret vil Ungdommens Sommer 2020 være rettet mod kommunens cirka 6000 borgere i alderen 12 til 18 år og vil indeholde en stribe aktiviteter i uger 27 til 32. Eksempelvis en Open Air Bio-karavane, der viser film i Vemmedrup, Herfølge, Ejby, Ølsemagle, Borup og Køge Marina i sommerens løb.

- Det skal være for hele kommunens ungdom - det er en af de ting, vi har været optaget af. Jeg har snakket med mange unge og deres forældre, og jeg har bare kunnet mærke, at vi blev nødt til at gøre noget ekstraordinært. Der er ikke mange, der taler om de ting, de unge går glip af i en tid, hvor de søger deres egen uafhængighed og der er ingen hjælpepakker til de unge. Jeg er sikker på, at vi kan gøre en indsats, som skaber noget samvær og fællesskab, siger borgmesteren.

Open Air-arrangementerne vil fungere som optakt til aktivitetsuger med friluftsaktiviteter, gadeidræt, havsport, musik, kunst og performance. Køge Ungdomsskole koordinerer aktiviteterne, der skal afvikles af et korps af frivillige frivillige med udgangspunkt i et midlertidigt Maritimt Ungdomshus på Køge Marina. Den fysiske ramme bliver et lejet containertårn og gule Hal vil være til rådighed for aktiviteter for skaterne.

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget Anders Ladegaard Bork (DF) er begejstret for muligheden for hurtigt og konkret at gøre en positiv forskel for kommunens ungdoms- og foreningsliv uden tung proces og lange forhandlinger.

- Vi skal have kickstartet noget ungdoms- og foreningsliv og det her er nærmest en surrealistisk mulighed for at gøre det. Det er helt vildt fedt. Normalt er det ikke Dansk Folkepartis politik sådan lige at hive en million kroner op af kommunekassen, men vi har valgt at bakke op og ser et godt formål med Ungdommens sommer 2020. Jeg gik ind i politik som 18-årig og jeg har aldrig været med til at beslutte noget lignende. Men det var lige præcis for at kunne gøre sådan noget her, jeg gik ind i politik dengang, siger en begejstret udvalgsformand.

De unge har selv været på banen og givet ideer og input til Ungdommens Sommer 2020 repræsenteret ved Køge Kommunes Fælleselevråd, Tapperiets Junta, og elever fra 10. klasses Campus Køge. Til Anders Bork Ladegaards tilfredshed har 15 foreninger foreløbig meldt sig til at bidrage.

- Det er fra de unge til de unge. Det er dem, der ved bedst. vi håber også, at initiativet vil få flere unge til at være med i foreningslivet. Vi har afsat 680.000 kroner til aflønning af instruktører fra foreninger, medarbejdere fra institutioner og unge-koordinatorer, men vi skal også have en grad af frivillighed, siger udvalgsformanden.

Et ben i aktiviteterne handler om de unges tryghed og mestring af eget liv. Det henvender sig særligt til introverte unge, der skal have mulighed for at være med i spændende oplevelser i en tryg ramme. Køge Ungdomsskole har uddannet personale til at lave forløb med høj involvering, positiv energi, fysiske aktiviteter, støttende relationer og udfordrende, engagerende og meningsfulde læringsmiljøer. Her arbejder de med de unges selvværd og gruppetolerance. Under Ungdommens Sommer vil der desuden være samtalesaloner mellem cirka 20 unge og en spændende rollemodel.

Coronatiden har givet rig lejlighed til at isolere sig og er man introvert, kan det blive en stor udfordring igen at skulle bevæge sig ud blandt andre, pointerer borgmester Marie Stærke.

- Jeg er rigtig glad for, at vi har den del med. Vi har jo god kontakt til de unge, der er i systemet, men der er brug for en forebyggende indsats, så nogle af de her unge ikke ender i systemet. Så det ikke bliver en uoverskuelige mur at skulle vende tilbage til en normal hverdag. Det er en ekstra sidegevinst, at vi også får mulighed for at hjælpe de frivillige foreninger - der er blevet gjort et flot stykke arbejde med oplægget, roser borgmesteren Kultur- og Økonomiforvaltningen, der har leveret indstillingen til Ungdommens Sommer 2020.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk