15. december 2017
Foto: Erika Grøntved
gallery icon

Se billedserie

Foto: Erika Grøntved
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Admiralen - en tiltrækkende sommerfugl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Admiralen - en tiltrækkende sommerfugl
Ud i naturen - 22. juli 2017 kl. 09:12
Af Søren Grøntved Christiansen, biolog og naturvejleder
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis du har set nogle farvestrålende sommerfugle denne sommer, er der stor sandsynlighed for, at det har været admiraler.

Det er en af de største, flotteste og mest almindelige sommerfugle. Men det er usædvanligt, at der i år har været så mange så tidligt på året.

Det giver forhåbninger om, at sensommeren og efteråret vil bugne med admiraler, når næste generation klækkes.

Admiralen er en træksommerfugl, der på sine vandringer mod nord kan nå helt til Færøerne, Island og endda Grønland. De første admiraler ankommer som regel til Danmark sidst i maj, og tilstrømningen fortsætter gennem juni og ind i juli. Sandsynligvis er der tale om afkom efter sommerfugle, der har overvintret i Syd- og Mellemeuropa.

I september og oktober kan man opleve, at admiralerne vandrer sydpå for at overvintre under varmere himmelstrøg. Ikke alle, for mange prøver at overvintre mellem tætte grene eller gemt under visne blade. Det var i mange år den visse død, men i de senere år i takt med klimaændringerne synes flere og flere at have heldet med sig.

Kyndige sommerfuglefolk mener, at de denne sommer har kunnet se forskel på flotte, nyklækkede individer, der må være lokale efterkommere, og så slidte individer, der bærer præg af at være fløjet den lange vej fra Mellemeuropa.

Admiralen er en af de sommerfugle, der hyppigst ses i haver, ikke mindst på sommerfuglebuske (Buddleja). Men allermest ses de på nedfaldsfrugt. Her tiltrækkes de af duften fra de rådnende og gærende frugter. Mellem måltiderne soler de sig ofte langvarigt på den bare jord.

Normalt er vi ikke glade for brændenælder. Men kan du lide sommerfugle, bør du værdsætte nælderne. Admiralen er nemlig ligesom flere andre danske sommerfugle afhængige af dem. Larverne lever af dens blade. Hunnen lægger sine mange - op til 1000 - små æg på nældebladene. Efter fire-fem dage forlader larven ægget og er efter tre-fire uger klar til at forpuppe sig.

Navnet Admiral antyder noget fornemt. Men navnet er i virkeligheden en fejltolkning af det navn, som Linné i 1746 brugte, nemlig ammiralis, der er afledt fra det latinske navn for den beundringsværdige. Så der er ingen høj militær rang knyttet til navnet. Men med sin størrelse og sine klare farver er admiralen vitterlig beundringsværdig.