19. september 2019
Illustration af det gennemgående atrium i det nye rådhus. Illustration: COWI og PLH Arkitekter
gallery icon

Se billedserie

Illustration af det gennemgående atrium i det nye rådhus. Illustration: COWI og PLH Arkitekter
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vinderen af arkitektkonkurrence er valgt: Sådan bliver det nye rådhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinderen af arkitektkonkurrence er valgt: Sådan bliver det nye rådhus
Taastrup - 21. december 2018 kl. 09:35
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fremtidens Rådhus i Høje-Taastrup skal både være et velfungerende hus for borgerne, en moderne arbejdsplads og et attraktivt mødested for kommunens samarbejdspartnere i form af foreninger, organisationer og erhvervsliv. Det skal også være blandt de første byggerier i Høje Taastrup C og dermed være med til at kickstarte den nye bydel.

arrow Læs også: Bygger nyt rådhus: Men hvad skal der ske med det gamle?

Sådan lyder visionen for Fremtidens Rådhus, og teamet COWI og PLH Arkitekter har vundet arkitektkonkurrencen med et forslag, der lægger op til et åbent og veldisponeret hus.

Hjertet i det nye rådhus bliver et lyst og grønt atrium, som vil byde borgere og medarbejdere velkommen og skabe åbenhed og sammenhæng i hele huset. Atriet får også en markant træbeklædt trappe, som både leder op i huset og kan bruges som tribune og siddeplads til arrangementer og andet. Beplantningen og det grønne udtryk i atriet er med til at skabe sammenhæng med det kommende parkstrøg.

Det nye rådhus bliver på otte etager, og forslaget lægger op til, at der øverst etableres en tagterrasse med udsigt over hele Høje-Taastrup.

Den bliver offentligt tilgængelig og kan dermed blive et attraktivt udsigtspunkt for borgere og besøgende.

- Høje-Taastrup Kommune får med dette forslag et spændende hus for både borgere og medarbejdere. Det er lyst og åbent og inviterer til at komme indenfor, og det bliver en moderne og velfungerende arbejdsplads. Vi får også et attraktivt udsigtspunkt, som kan blive et vartegn og en attraktion for hele byen, siger borgmester Michael Ziegler (K).

Mødested for borgerne
Byens Torv i stueetagen vil blive rådhusets store samlingssted for borgere, samarbejdspartnere og medarbejdere. De nederste etager vil rumme de borgervendte funktioner som reception, selvbetjening, Jobcenter, Borgerservice og møderum.

I forslaget var det først tiltænkt, at kantinen skulle være nederst, mens byrådssalen skulle være øverst. De to kunne meget vel byttes rundt.

- Jeg kan godt forestille mig, det bliver omvendt, for så kan man bruge byrådssalen som et aktivt element i parkstrøget, som rådhuset vil ligge ud til, og måske vil foreninger og andre kunne bruge den til arrangementer, siger Michael Ziegler.

Arbejdspladserne er placeret på de øvrige etager, som kan indrettes meget fleksibelt og tilpasses skiftende behov. Den grundlæggende planløsning er enkel og åbner for flere indretningsmuligheder, så huset får et levende udtryk, hvor ingen etage er ens.

- Det bliver et meget fleksibelt hus, hvor man på hver etage kan lave om på indretningen på etagerne, og helt overordnet har vinderbuddet ramt det rigtige greb, siger Michael Ziegler.

Det nye rådhus får en central placering på det kommende parkstrøg, som skal forbinde Høje Taastrup C med Høje Taastrup Station. Rådhuset bliver således et naturligt og markant åbningsgreb for Høje Taastrup C, og sammen med parken bliver det et samlende element for den nye bydel.

- PLH Arkitekter og COWI har i konkurrencen haft fokus på at skabe et attraktivt samlingspunkt for beboere i nærområdet, som udtryksmæssigt passer ind i den samlede helhedsplan for kommunen. Rådhuset skal på en og samme tid være et visuelt pejlemærke og en samlende kraft. Der er en stor fornøjelse for holdet at være med til at skabe fremtidens rådhus i Høje-Taastrup, siger Annette Andersen, Vice president for byggeri i COWI.

Også hos PLH Arkitekter er Søren Mølbak glad for, at man har vundet konkurrencen.

- Vi er utroligt glade for at have vundet konkurrencen om et nyt, spændende og ikonisk pejlemærke og samlingspunkt, der skal binde Høje- Taastrup sammen. Vi glæder os til at komme i gang med opgaven og ser meget frem til at arbejde med et visionært byggeri, der understøtter kommunens ønske om et inviterende og levende rådhus hen-vendt til borgere, medarbejdere og samarbejdspartnere; Et rådhus der både fremmer de demokratiske processer og bylivet i den nye bydel, fortæller Søren Mølbak, partner og arkitekt, PLH Arkitekter

Michael Ziegler ser også frem til, at Rådhuset bliver en del af den nye bydel.

- Jeg glæder mig til at se et rådhus midt i en bykerne, der tager form, og så bliver det fedt at se noget liv omkring rådhuset. Og hvis folk kommer til at gå igennem rådhuset for at komme fra parkstrøget til City 2, vil jeg synes, det er fantastisk, siger borgmesteren.

Vinderforslaget skal nu konkretisere og videreudvikles. Blandt andet skal facaderne bearbejdes, så de fremstår mere i overensstemmelse med kommunens DNA.

Derfor kan man endnu ikke præsentere, hvordan rådhuset skal se ud udefra. Billedet er i galleriet er derfor det forslag PLH Arkitekter og Cowi har præsenteret.

Herefter skal opgaven med at bygge det nye rådhus i udbud. Det nye rådhus forventes at stå klar i slutningen af 2021.

Se forskellige skitser i billedgalleriet øverst.

arrow Nyt rådhus: Måske kan man blive viet på »kyssebakke«?
21. december 2018 kl. 10:10 Opdateret: kl. 09:43

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk