24. august 2019
Dorthe Grundsøe er kraniosakral terapeut og har netop åbnet egen klinik på Kallerupvej i Hedehusene. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Dorthe Grundsøe er kraniosakral terapeut og har netop åbnet egen klinik på Kallerupvej i Hedehusene. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil forstå, hvordan kroppen fungerer: Behandler åbner klinik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vil forstå, hvordan kroppen fungerer: Behandler åbner klinik
Taastrup - 15. februar 2019 kl. 16:18
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Man kan godt få energi af at behandle andre. Det er glæden over, at der er noget, man er god til, og ydmyghed over, at det man kan, gør en forskel for andre. Det er også en balance, hvor energien helst ikke skal suges ud af én. Men mest af alt er det livsbekræftende, at man kan hjælpe andre, lyder det fra Dorthe Grundsøe, som netop har åbnet en klinik som kraniosakral terapeut i Hedehusene.

Som navnet for behandlingsformen antyder, så arbejdes der i kraniosakral terapi med området fra kraniet og ned til korsbenet. Det er en blid afspænding af centralnervesystemet, hvor terapeuten holder sine hænder på klientens krop under behandlingen.

Dorthe Grundsøe blev færdiguddannet RAB-godkendt kraniosakral terapeut i 2018 efter et toårs forløb hos uddannelsesstedet Zonecollege i Holbæk. At være RAB-godkendt betyder, at hun er registreret som alternativ behandler og at hendes uddannelse samtidig har en vis længde. Og netop det at have en ballast af viden om sit fag er vigtigt for hende.

- Det er vigtigt for mig, fordi jeg gerne vil forstå, hvordan kroppen fungerer. Kraniosakral terapi handler meget om intuition, men det er også vigtigt at have noget faglig og konkret viden at bygge en behandling på, siger hun.

Derfor er hun blevet undervist i fysiologi, anatomi og sygdomslære, udover teoretisk viden og praktisk erfaring med kraniosakral terapi.

Dorthe Grundsøes hænder taler med, mens hun fortæller om centralnervesystemet og hvad kraniosakral terapi kan. Hænderne former sig som små skåle eller markerer, hvor nerver og muskler hæfter på kroppen, eller også hvirvler de rundt som rygmarvsvæske. Alt sammen for at understøtte det, hun siger, i forhold til hvordan hun arbejder som terapeut.

- Den rygmarvsvæske, der produceres i hjernen, bliver pumpet rundt omkring hjernen og rygmarven, og det giver en rytme, der kaldes kraniosakral rytmen. Det er den, vi mærker som terapeuter. Væsken skal helst flyde frit, men det gør den ikke altid, fordi den kan blokeres af eksempelvis muskelspændinger eller knogler, som har sat sig forkert. Jeg faciliterer primært til, at kroppen selv får løst op for spændinger og ubalance, fortæller hun og understreger, at kraniosakral terapi kan bruges på hele kroppen og ikke kun fra kranium til korsben.

Spændinger i nakke, mund og hals og hovedpine er lidt af det, hun tilbyder behandling for. Men også eksempelvis symptomer på stress.

- Hvis man er stresset i en længere periode, hvor kroppen er i konstant alarmberedskab, kan det føre til spændinger og ubalance, siger hun.

Det var et par behandlinger hun selv fik af to forskellige kraniosakral terapeuter samt en særlig interesse for hoved og kranium, der fik Dorthe Grundsøe til at falde for netop kraniosakral terapi.

- Jeg synes, at der var noget med det hoved, siger hun og griner lidt.

Selvom kraniosakral terapi hører til det, man kalder alternativ behandling, så foretrækker Dorthe Grundsøe at kalde og betragte sit fag som komplementær behandling, forstået som et supplement til det etablerede sundhedssystem.

- Jeg vil helst kaldes komplementær behandler. Kraniosakral terapi kan ikke erstatte den almindelige lægepraksis, men kan virke i samspil eller forlængelse af lægens behandling. Er man syg eller kommet til skade, anbefaler jeg, at man bliver diagnosticeret og behandlet af sin læge, før man kommer til mig, siger hun.

På sin uddannelse fik Dorthe Grundsøe og hendes medstuderende ofte at vide, at de selvfølgelig skulle forstå, hvad de arbejder med, men at de i en behandlingssituation skal gå med deres intuition.

- Man skal tro på sin intuition som kraniosakral terapeut. Man kan lære det mekaniske om kroppen først, men bagefter skal man lytte til sin intuition, siger hun.

- Vi skal følge det, som kroppen selv gør. For en klient kan det føles som om, at det er terapeuten, der trykker eller masserer, men det er kroppen selv, siger hun med henvisning til, at en kraniosakral terapeut ofte kun trykker mod klientens krop, med hvad der svarer til et A4-papirs vægt.

Selvom Dorthe Grundsøe altid har været nysgerrig på at vide, hvordan ting fungerer, så har hun også længe haft lyst til at hjælpe andre.

- Jeg er blevet behandler, fordi mine hænder vil det, som hun udtrykker det.

Hun håber, at hendes kommende klienter vil føle sig godt tilpas på briksen, hvor en behandling som oftest foregår fuldt påklædt enten liggende på ryg eller mave med et tæppe over.

- Mine klienter vil få en nærværende og omsorgsfuld behandling i rolige omgivelser, siger hun.

Dorthe Grundsøe har endnu ingen hjemmeside, men kan kontaktes på telefon 40335450.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk