22. marts 2019
Det er ikke til at se det, hvis man ikke ved det, men 10-årige Mia har faktisk børnegigt, så hun har ofte ondt i kroppen og kan ikke være med til forskellige aktiviteter. Heldigvis er der også masser af gode dage - og i dag var én af dem. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Det er ikke til at se det, hvis man ikke ved det, men 10-årige Mia har faktisk børnegigt, så hun har ofte ondt i kroppen og kan ikke være med til forskellige aktiviteter. Heldigvis er der også masser af gode dage - og i dag var én af dem. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: 10-årige Mia har børnegigt: Man kan jo ikke se det på mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: 10-årige Mia har børnegigt: Man kan jo ikke se det på mig
Taastrup - 12. oktober 2018 kl. 11:40
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For 10-årige Mia fra Taastrup var Skolernes Motionsdag fredag en ganske særlig oplevelse. Mia har nemlig børnegigt, og i dagens anledning løb alle hendes klassekammerater med en hvid T-shirt med påskriften »Vi løber for børn med gigt«.

Skolernes Motionsdag falder nemlig sammen med Den Internationale Gigtdag, og derfor har foreningen Gigtramte Børns Forældre fået lavet nogle T-shirts for at gøre opmærksom på, at børn også kan få gigt.

Og Mia var glad for den store opbakning fra kammerterne.

- Det er lidt underligt, men også rigtig godt, for på den måde kan vi vise, at børn også kan få gigt. For man kan jo ikke se det på mig, siger Mia, der med sin lange hestehale, store smil og spraglede løbebukser ligner alle de andre piger i klassen.

Men Mia er alligevel lidt anderledes, for børnegigten fylder meget i hendes hverdag. Hun bliver oftere træt, har smerter, skal jævnligt på hospitalet og hendes energiniveau og humør er meget uforudsigeligt.

- Mange gigtbørn ekskluderer sig selv fra fællesskabet, fordi de ikke magter det, men Mia er meget social og kæmper for at være med, når hun kan. Hun vil så gerne, fortæller Mias mor, Nadja K. S. Andersen.

Og klassekammeraterne er heldigvis rigtig gode til at bakke hende op, fortæller hendes mor. Familien har også valgt at være meget åbne omkring Mias sygdom, og de taler med både børnene og deres forældre om Mias symptomer og hverdag.

Skolen har også været imødekommende, fortæller Nadja K. S. Andersen. Mia har blandt andet fået en sofa i klasselokalet, så hun kan tage et hvil i løbet af dagen, ligesom hun får sygeundervisning, når hun har haft for meget fravær.

Hvert år får cirka 120 børn og unge mellem 0 og 16 år stillet diagnosen børnegigt. En sygdom, der kan ramme i en tidlig alder, men være ligeså indgribende i barnets liv, som når voksne får gigt.

Mia fik sin diagnose, da hun var seks år, og det er ikke til at sige, hvordan sygdommen vil udvikle sig. Nogle vokser fra den, mens andre lever med den hele livet.

- Hvis Mias knogler skal holde, til hun bliver 90 år, så skal hun passe godt på dem, understreger Nadja K. S. Andersen.

Det er derfor ikke tilfældigt, at Gigtramte Børns Forældreforening har valgt at markere dagen i forbindelse med skolernes motionsløb, da børn med gigt har stor gavn af dyrke motion for at styrke muskler og led samt holde smerterne nede.

I alt løb der landet over 1422 børn i de hvide T-shirts med teksten »Vi løber for børn med gigt - fordi børn og unge også kan få gigt.«

4.X's T-shirts var sponsoreret af en af forældrenes firma, ThermoFisher Sientific, og Konditorhjørnet i Taastrup havde sponsoreret en kagedame i dagens anledning.

- Eleverne er så seje, så jeg synes, de skulle have lidt lækkert. Men jeg har også sagt til dem, at så må de løbe en ekstra omgang, når de skal have kage, siger Nadja K. S. Andersen med et grin.

Se alle billederne fra skolernes motionsdag i billedgalleriet øverst.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk