24. september 2021
Baldersbrønde-maleren L. A. Ring malede i 1904 en ældre kvinde siddende på en bænk bag dette kors. Maleriet hedder "På kirkegården i Fløng". Tæt ved står histoiren om maleriet, når man er på kirkegården. Foto: Lisbeth Jansen
gallery icon

Se billedserie

Baldersbrønde-maleren L. A. Ring malede i 1904 en ældre kvinde siddende på en bænk bag dette kors. Maleriet hedder "På kirkegården i Fløng". Tæt ved står histoiren om maleriet, når man er på kirkegården. Foto: Lisbeth Jansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Turist i egen by: Lav selv en kirkegårdsvandring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Turist i egen by: Lav selv en kirkegårdsvandring
Taastrup - 02. juni 2020 kl. 19:57
Af Lisbeth Jansen

Som regel kommer de fleste mennesker kun på en kirkegård i forbindelse med en begravelse eller hvis de skal besøge et gravsted for et familiemedlem eller en ven.

arrow Læs også: Hjælp museet: Hvor malede L.A. Ring sine værker?

En anden anledning er at finde ud af mere om lokalsamfundets historie via kirkegårdsvandringer. En rolig hyggelig gåtur på de lokale kirkegårde kunne være en mulighed denne sommer, hvor aflysningen af en del menneskers oprindelige ferieplaner giver anledning til at være turist i egen by.

Man kan planlægge kirkegårdsvandringer med forskelligt fokus. Hvis ikke det er for at gå i familiens fodspor, kan man eksempelvis finde kendtes gravsteder. Her følger et udpluk af de lokale gravsteder i Hedehusene, Fløng og Reerslev, der er opført i et register på hjemmesiden Kendtes Gravsted (på webadressen www.gravsted.dk).

Billede

Denne hjort er et af de aftryk den lokale
kunstner Gunnar Hansen har sat på Fløng
kirkegård. Man finder hjorten på kirkens
sydmur. Foto: Lisbeth Jansen


Billedhuggerens værker

I Fløng er billedhuggeren Gunnar Hansen, der blev født i 1901, begravet. Han har selv udformet sin og hustruens gravsten. Den er fortsat på kirkegården i Fløng sammen med hans forældres gravsten på nordsiden af kirkebygningen. Gunnar Hansens fars fødehjem var Toftegården i Soderup.

Gunnar Hansens hustru Anna Hansen skænkede efter kunstnerens død i 1972 flere værker og forstudier til Fløngs menighedsråd. Udenfor kan man derfor se en hjortefigur ved kirkens sydmur, der er lavet af Gunnar Hansen. I Sognets Hus ved siden af kirken hænger desuden fire keramikrelieffer, der er forarbejdet til en døbefontsfod, der aldrig blev færdig. Man kan læse mere om Gunnar Hansen på Fløng Kirkes hjemmeside.

På kirkegårdens sydvestside langs den lave mur er der også lidt af en lokalhistorisk seværdighed i form af det sorte korsformede gravmægle, som figurerer på den lokale maler L. A. Rings maleri "På kirkegården i Fløng" fra 1904 - og så kan man jo også samtidig nyde den hvidkalkede kirkebygning, der står som et lysende pejlemærke placeret højt i det øvrige landskab. 38 meter over havets overflade for at være præcis.

Derudover skal det nævnes, at Fløng Kirke er såkaldt vejkirke.

Billede

Her ses Henning Dorph-Petersens gravsten
yderst til højre. Den befinder sig på
Reerslev kirkegårds sydside. Foto: Lisbeth Jansen


Relation til gods og gårde

Ikke langt fra Reerslev og Stærkende ligger proprietærgården Barfredshøj på Thorsbrovej. Her voksede Henning Dorph-Petersen op, og han var senere i 12 år stedets forpagter. Han var særligt interesseret i landbrugsøkonomi og kvægdrift og skrev i sin samtid flere artikler om avl og fodring.

Henning Dorph-Petersen levede fra 1844 til 1918 og hans gravsten kan ses på Reerslev kirkegårds sydside. Faktisk er der mange lokale med relation til Barfredshøj begravet i Reerslev.

En anden der har professionel relation til et nærliggende gods er arkitekten Gerhardt Poulsen, der levede mellem 1883 og 1918. Han tegnende nemlig hovedbygningen på Gjeddesdal, som i 1917-1918 blev genopført efter en brand. Hans og hustruens gravsten står på Reerslev kirkegård. Han døde i sin fødeby Odense og blev begravet i Sankt Knuds domsogn på assistenskirkegården, men gravstenen er efterfølgende flyttet til Reerslev. Man finder den på sydsiden af kirken i hjørnet tættest på Brandhøjgårdsvej.

Billede

Børge Jansberg, der var selvlært billedhugger,
har selv kreeret sit gravmægle, som man finder
på Reerslev kirkegård i Høje-Taastrup. Foto: Lisbeth Jansen


Tættest på kirkens mur på sydsiden af kirkegården finder man et kunstnerisk monoment med to høje buede søjler. Herpå står der "Jansberg 1913-93". Børge Jansberg har selv lavet monumentet. Han boede i Stærkende, var selvlært billedhugger med et civilt arbejde som socialchef i Høje-Taastrup Kommune. En af de skulpturer han har lavet, der er placeret indenfor kommunens grænser er Thors Hammer, der står foran rådhuset og som de lokale studenter i mange år har danset rundt om under deres studenterkørsel. Man kan læse mere om Børge Jansberg på www.skulturguide.dk

Den sidste, som er registreret under Reerslev kirkegård på www.gravsted.dk er Ove Sten-Knudsen. Han var læge og professor inden for muskelfysiologi og levede 1919-2007. Han er født i Tikøb i Nordsjælland, men hans barndomshjem var Reerslevgaard, hvor hans far var proprietær og han er begravet ved siden af sine forældre ved en busk tæt på kirkegårdens flagstang. Ove Sten-Knudsens hustru, der var kunstmaler, er også begravet samme sted.

Billede

Ansgarkirken i Hedehusene er virkelig smuk
på en sommeraften. Her set fra kirkegården.
Foto: Lisbeth Jansen


Fra maler til lyriker

På kirkegården ved Ansgarkirken i Hedehusene ligger fire kendte herrer begravet, som er registreret på hjemmesiden Kendtes Gravsted.

Den ene af de fire er landskabs- og portrætmaleren Ludvig Find, der levede mellem1869 og 1945, og i en periode boede i den gamle skolebygning i Baldersbrønde. Selve gravstedet for maleren er dog nedlagt i 2008.

Også Børge Juel Hansen, der var politiker og amtsborgmester for Roskilde Amt fra 1970 til sin død i 1981 er begravet på denne kirkegård.

Willy Hartmann er navnet på den tredje af de fire herrer. For sin tid en meget berømt operasanger og tenor. Han var i løbet af sit arbejdsliv tilknyttet Det kongelige Teater og flere steder i udlandet. Han levede 1934 til 1985. Gravstedet finder man blandt urnegravstederne i den del af kirkegården, der ligger længst væk fra selve kirken.

Den sidste af de fire gravsteder fra Ansgarkirken er for forfatter, litteraturforsker og teateranmelder Svend Johansen, der levede mellem 1922 og 1998. I 1951 fik han en videnskabspris, og også senere i livet modtog han litteraturpriser for sit arbejde som lyriker. Men han var også en hyppig teateranmelder for avisen Land og Folk fra slutningen af 1950'erne til starten af 1960'erne. Det er efter familien ønske, at hans gravsted er i Hedehusene. Gravstedet ligger ganske tæt på det for Willy Hartmann.

Billede

Kallerupstenen er navnet på en runesten,
der i sin tid blev fundet på en mark i Kallerup.
Nu står den foran Ansgarkirken i Hedehusene.
Foto: Lisbeth Jansen


Modstandsmand og Kallerupstenen

Fra Ansgarkirkens side anbefales det også at besøge endnu et gravsted, og det er for den lokale frihedskæmper Cato Emil Bakman, der døde som 25-årig 10. december 1943. Han var medicinstuderende og arbejdede på Bispebjerg Hospital, hvor mange jøder blev indlagt under besættelsen med henblik på at hjælpe dem med at flygte fra tyskerne. Cato Bakman blev skudt af tyskerne, da de ville arrestere en anden frihedskæmper på hospitalet, men i stedet blev Cato Bakman tilbageholdt, og forsøgte at flygte. Man kan læse mere ved at slå Cato Bakman op i Frihedsmuseets Modstandsdatabase.

Af øvrige attraktioner på kirkegården ved Ansgarkirken skal nævnes den store runesten ved navn Kallerupstenen fra år 825, der står foran sognegården ud mod Hovedgaden. Det er den ældste gravsten inden for kommunens grænser og er rejst for at mindes en mand ved navn Horebore, der var "Svides ætling", som der står på stenen - den blev oprindeligt fundet i 1827 på en mark mellem Kallerup og Baldersbrønde.

arrow Få historien bag vejnavnene
06. februar 2020 kl. 20:54 Opdateret: kl. 14:22
arrow Dyk ned i hovedgadens lange historie
05. november 2019 kl. 21:36 Opdateret: kl. 12:47
arrow Helt nye værker viser Baldersbrønde på en ny måde
13. april 2018 kl. 11:16 Opdateret: kl. 14:32

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Stemmer du til kommunalvalget i år?