23. juni 2021
Byggeriet af det nye rådhus i Høje Taastrup C er nu godt i gang, og her gælder kommunens arbejdsklausuler også. Men de bliver altså ikke strammet i den grad, kontrolenheden ellers havde anbefalet. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Byggeriet af det nye rådhus i Høje Taastrup C er nu godt i gang, og her gælder kommunens arbejdsklausuler også. Men de bliver altså ikke strammet i den grad, kontrolenheden ellers havde anbefalet. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trodser anbefaling: Krav bliver ikke strammet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Trodser anbefaling: Krav bliver ikke strammet
Taastrup - 16. maj 2021 kl. 07:03
Af Stina Felby Egerup

Når en virksomhed vil arbejde på et byggeri for Høje-Taastrup Kommune, så skal reglerne for løn og arbejdstid overholdes. Og bliver de ikke det, kan entreprenøren idømmes en bod.

arrow Læs også: Debat: Det skal ikke kunne betale sig at overtræde love og regler

Det er konsekvensen af de arbejdsklausuler, som et flertal i byrådet fik indført i 2014 ved udbud af bygge- og anlægsopgaver over 999.000 kroner.

Men de nuværende regler er ikke stramme nok, mener Enhedslisten og Socialdemokratiet, som derfor sidste år foreslog en stramning af reglerne.

Nu er der så kommet et forslag til stramninger bygget på anbefaling fra Odense Kommunes Kontrolenhed, som udfører kontrolarbejdet for Høje-Taastrup - men de blev i store træk skudt ned af flertallet på det seneste byrådsmøde.

Anbefalingen var blandt andet at hæve bodens størrelse, hvis kontrolenheden ikke får dokumentation fra virksomhederne rettidigt. Forslaget var at hæve boden fra de nuværende 50 og 100 kroner per dag til 2.000 kroner per dag, ligesom man anbefalede at ændre tidsfristen fra de nuværende 14 dage til 5 arbejdsdage.

Men det blev afvist af Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti i Økonomiudvalget.

- Vi ser ikke umiddelbart et behov for at ændre det. Det ser ud som om, det virker over hele linjen, som det er nu, så det råber ikke på en stramning, siger borgmester Michael Ziegler (K) og tilføjer, at en stramning af tidsfristen primært vil ramme de mindre håndværksvirksomheder.

- Det vil ramme dem, der ikke har en hær af kontorfolk klar til at finde dokumenter frem, og det er vi ikke interesserede i, siger han.

Sprog og ID-kort

Enhedslisten og Socialdemokratiet var ærgerlige over, at flertallet ikke ville stemme for de foreslåede stramninger.

- Det grundlæggende er, at det ikke skal kunne betale sig for nogen at snyde systemet og give lave lønninger og lave social dumping. Og med den lave bod, der er på 50 kroner per medarbejder per dag, så er det ikke incitament nok til, at virksomheder ikke vil kunne se stort på de her klausuler. Så det er kun klogt at forhøje boden, så det ikke kan betale sig, sagde Emil Viskum (EL) på byrådsmødet.

Der kommer dog få tilføjelser til arbejdsklausulerne. Fremover bliver der krav om, at dokumentation skal være på enten dansk eller engelsk, og så skal alle medarbejdere på arbejdspladser omfattet af arbejdsklausuler fremover bære ID.

Dertil bliver administrationen bemyndiget til at kunne udøve skøn i forhold til opkrævning af bod - altså reelt en mulighed for at kunne eftergive en bod, hvis den eksempelvis

Imod det forslag stemte Socialdemokratiet og Enhedslisten.

arrow Strid om klausuler: Gik embedsmænd for langt?
15. maj 2021 kl. 18:53 Opdateret: kl. 17:36
arrow Vil ændre bod for at overtræde klausuler: De slipper for billigt
02. september 2020 kl. 07:05 Opdateret: kl. 12:01
arrow Kontrolbesøg på kæmpe skolebyggeri: Der er grund til bekymring
15. august 2020 kl. 13:43 Opdateret: kl. 14:43

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?