17. oktober 2021
Der er pres på dagtilbudskapaciteten i Høje-Taastrup. Og derfor skal der snart tages beslutninger om, hvordan man kan sikre de mange nye familier en institutionsplads til de mindste. Her er det et billede fra en institution i en anden kommune. Foto: Per Christensen
Der er pres på dagtilbudskapaciteten i Høje-Taastrup. Og derfor skal der snart tages beslutninger om, hvordan man kan sikre de mange nye familier en institutionsplads til de mindste. Her er det et billede fra en institution i en anden kommune. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To nye institutioner kan være på vej: Kæmpe pres på institutionspladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

To nye institutioner kan være på vej: Kæmpe pres på institutionspladser
Taastrup - 17. september 2021 kl. 06:17
Af Kasper Ellesøe

Der flytter langt flere borgere til kommunen, end der flytter fra.

arrow Læs også: Ny daginstitution blev klar i lynfart

Faktisk har Høje-Taastrup Kommune den højeste tilvækst af indbyggere af alle kommuner i landet.

Det skyldes især nye byområder som Nærheden, hvor de første 1400 beboere ud af omkring 8000 allerede er flyttet ind.

- Det er fantastisk, at vi kan tiltrække en masse nye borgere til kommune. Sidste år havde vi den største tilvækst i landet, hvor vi fik 1,9 procent flere indbyggere, men det giver altså en udfordring, siger borgmester Michael Ziegler (K).

En stor del af de nye borgere er børnefamilier, og det presser kapaciteten i blandt andet daginstitutionerne.

Tre forslag

Derfor har byrådet besluttet at få nogle bud på løsninger med i budgetforhandlingerne for 2022.

Der er blandt andet forslag om at bygge en ny daginstitution i Nærheden allerede inden Læringshuset med plads til 150 børn i institution er åbnet. Den er estimeret til at koste 69 millioner kroner.

Derudover er det et forslag at bygge en institution i Høje Taastrup C ved Skjeberg Allé, hvor der er en kommunal grund, der findes til formålet. Her er prisen estimeret til at være 49 millioner kroner.

Sidste forslag er en udvidelse af institutionen Frøen i Kraghave-kvarteret. Det vil efter planen koste omkring 30 millioner kroner.

På institutions- og skoleudvalgets møde i august drøftede man udfordringerne og sendte en indstilling, om at forslagene bliver en del af budgetforhandlingerne videre til byrådet, hvor alle partier godkendte det.

Ifølge administrationen forventes behovet for nye pladser at toppe i 2025-26, hvor det forventes, at der mangler plads til 1000 enheder (børnehavebarn= 1 enhed, vuggestuebarn= 2 enheder).

Derfor vil der også skulle findes midlertidige løsninger, indtil de varige løsninger vil stå klar.

Andre muligheder?

Samtidig er der lagt op til, at der også skal kigges på supplerende muligheder. Det kunne for eksempel være en skovbørnehave eller noget helt andet.

- Administrationen har tænkt traditionelt ved at foreslå nye institutioner. Derfor har vi bedt om andre muligheder, så hver en sten bliver vendt, siger Kurt Scheelsbeck (K), formand for institutions og skoleudvalget.

Her gik en del af drøftelserne også på institutionernes størrelse, som der dog slet ikke er taget endelig beslutning om.

Ikke børnefabrikker

Socialdemokratiet håber ikke, at man bygger store institutioner.

- Jeg er ikke interesseret i at bygge kæmpe daginstitutioner, der mere bærer præg af børnefabrikker end trygge og hyggelige daginstitutioner, hvor vores børn sammen med medarbejderne, kan nyde dagligdagen, siger Thomas Bak (S).

Det bakker de Konservative også op om.

- Vi har slet ikke taget stilling til størrelsen endnu. Min tanke er, at der skal være både små og store institutioner i kommunen, så der er valgmuligheder for familierne, siger Michael Ziegler.

Høje-Taastrup Kommune har allerede opført en ny midlertidig institution på Rundageren i Hedehusene, og den 25. oktober åbner børnehaven og vuggestuen efter planen i det nye læringshus i Nærheden.

Men det ser altså langt fra ud til at være nok de kommende år.

arrow Børnetallet stiger hastigt: Nu åbner ny daginstitution
25. juni 2021 kl. 06:29 Opdateret: kl. 10:49
arrow Ny leder ansat: Han skal give børnene en god start
10. juni 2021 kl. 06:23 Opdateret: kl. 09:49
arrow Ny daginstitution åbner i midlertidige rammer
06. april 2021 kl. 06:02 Opdateret: kl. 18:43

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Rejser du til udlandet i år?